Η διαδικασία ψηφοφορίας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης, δηλαδή τα ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα, και αμέσως μετά ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων. Ωστόσο, φαίνεται ότι και αυτή τη φορά η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα καθυστερήσει σημαντικά. Υπάρχει, άλλωστε, αρκετός χρόνος, καθώς ο Τζο Μπάιντεν θα παραδώσει τη θέση του στον διάδοχό του στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Μία από τις κύριες αιτίες της καθυστέρησης στην ανακοίνωση του νέου προεδρικού ονόματος είναι ότι ορισμένες αμερικανικές πολιτείες και μεγάλες πόλεις δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για την έγκαιρη ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων που έχουν υποβληθεί πριν από την 5η Νοεμβρίου.
Οργανωτικές προκλήσεις
Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν 5,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έχουν ήδη ψηφίσει πάνω από 140.000 άτομα, αριθμός που είναι 50% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2020. Η πρόωρη ψηφοφορία έχει καθιερωθεί ως θεσμός στις προηγούμενες εκλογές και φαίνεται ότι έχει κερδίσει την προτίμηση πολλών εκλογέων σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της «Les Echos», Σολβέιγκ Γκοντελίκ.
«Η πρόωρη ψήφος έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η τάση αυτή δεν φαίνεται να υποχωρεί», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Εκλογικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, 62 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη επιλέξει πρόεδρο μέσω επιστολικής ψήφου, ενώ μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, οι επιστολικές ψήφοι είχαν ξεπεράσει τα 73 εκατομμύρια.
Διαδικαστικές δυσκολίες
Στη Νέα Υόρκη, τα αποτελέσματα των ψήφων θα είναι διαθέσιμα σχετικά γρήγορα. «Όλα είναι αυτοματοποιημένα και ψηφιοποιημένα. Τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη σκαναριστεί, επιτρέποντάς μας να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα το βράδυ της εκλογής γύρω στις 21:15 με 21:30 (σ.σ. στην Ελλάδα, 4:15 με 4:30 το πρωί της Τετάρτης)», σημειώνει ο Ράιαν. «Θα έχουμε αξιόπιστα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, καθώς θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 90% των ψηφοδελτίων». Ωστόσο, σε πολλές άλλες πολιτείες, η διαδικασία θα απαιτήσει πολλές ημέρες για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.
Για παράδειγμα, στην Κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνας, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Φοίνιξ, χρειάστηκαν 5 εργάσιμες ημέρες για να καταμετρηθεί το 99% των ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2020 και 13 ημέρες για να φτάσει το ποσοστό στο 100%. Αυτό οφείλεται σε διαδικασίες ελέγχου για την επιβεβαίωση της ταυτότητας των ψηφοφόρων και της εγκυρότητας των ψήφων.
Προβληματικές διαδικασίες
Η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ έχει ιστορικά αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και αμφιβολίες. Θυμόμαστε το «σόου» της Φλόριντα το 2000, όπου η καταμέτρηση των ψήφων διαρκούσε σχεδόν δύο μήνες. Εκείνη τη χρονιά, ο Αλ Γκορ, αν και είχε περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο, τελικά έχασε από τον Τζορτζ Μπους. Αντίστοιχα, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, παρά το γεγονός ότι η τελευταία συγκέντρωσε σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους.
Η αδυναμία της χώρας που θεωρείται πρότυπο δημοκρατικής διακυβέρνησης να διασφαλίσει τις συνταγματικές αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της ισότητας της ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής του ανώτατου άρχοντα είναι αξιοσημείωτη.
Πολυπλοκότητα κανονισμών
Στις ΗΠΑ, οι εκλογικοί νόμοι και κανονισμοί διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και από κομητεία σε κομητεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας, έχουν υιοθετηθεί χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η απαγόρευση της επεξεργασίας των επιστολικών ψήφων πριν από την ημέρα των εκλογών. Αυτό καθιστά τη διαδικασία πιο χρονοβόρα, όπως επισημαίνει η Γκοντελίκ.
Στην Αριζόνα, το τοπικό Κοινοβούλιο, ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς, ψήφισε πρόσφατα νόμο που προσθέτει νέες καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των ψήφων, απαιτώντας από τις εκλογικές επιτροπές να μετρήσουν πρώτα το σύνολο των επιστολικών ψήφων, να τις ανοίξουν για να επαληθεύσουν την ταυτότητα των ψηφοφόρων και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική καταμέτρηση.
Δημοψηφίσματα και καθυστερήσεις
Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται επίσης να απαντήσουν σε ερωτήματα δημοψηφισματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα. Στο Φοίνιξ, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις που εκτείνονται σε δύο φύλλα διπλής όψεως, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στις ουρές των εκλογικών κέντρων.
Η Αριζόνα είναι μία από τις επτά κρίσιμες πολιτείες για την εκλογή του νέου προεδρού, με τον Τζο Μπάιντεν να κερδίζει την πολιτεία το 2020 με μόλις 10.000 ψήφους περισσότερες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τις προκλήσεις, το πρακτορείο Associated Press ανακήρυξε τον Μπάιντεν νικητή από τη νύχτα των εκλογών, ενώ για την εκλογή της κυβερνήτριας Κέιτι Χομπς το 2022, περίμενε έξι ημέρες για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Όπως φαίνεται, και οι φετινές εκλογές θα είναι σφιχτές, με πολλές καταμετρήσεις να επαναλαμβάνονται και τις ανησυχίες για νοθεία και παρατυπίες να παραμένουν. Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα χάσει μόνο αν υπάρξει απάτη.
Πηγή: ot.gr