Στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ προετοιμάζονται εντατικά για μια πιθανή χερσαία εισβολή. «Έχουμε συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Γιάντεν σε διαδικτυακή συνομιλία με δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου της ισπανικής εφημερίδας El Pais στην Ιερουσαλήμ.
Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι απώλειες των Παλαιστινίων, κυρίως αμάχων, έχουν ξεπεράσει τις 41.000 μετά από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου. «Εάν κατά την κορύφωση των μαχών επιχειρούσαν πέντε μεραρχίες, σήμερα μόνο δύο παραμένουν στο νότο», τόνισε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες τρεις μεραρχίες «εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για αποστολές που μπορεί να ζητήσει η κυβέρνηση στο βόρειο μέτωπο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, «το Ισραήλ δημιουργεί τη δική του εκδοχή του ρωσικού ομίλου Βάγκνερ» στην Λωρίδα της Γάζας.
Σε αντίθεση με την ρωσική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων, που στρατολογεί χιλιάδες κατάδικους, στο Ισραήλ η στρατολόγηση στοχεύει στους πιο ευάλωτους, όπως οι αιτούντες άσυλο από την Αφρική. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι στρατολογούμενοι προσφέρονται άδεια μόνιμης διαμονής ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο. «Εκθέστε τη ζωή σας για έναν στρατό που δεν είναι δικός σας, και θα σας δοθεί άδεια διαμονής», αναφέρει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο της Haaretz.
Παρά τις καταγγελίες, η πρακτική αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αν και οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η στρατολόγηση γίνεται με «οργανωμένο τρόπο» και υπό την καθοδήγηση νομικών συμβούλων του αμυντικού κατεστημένου. Αιτούντες άσυλο φέρονται να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επιχειρήσεις, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει λάβει άδεια μόνιμης διαμονής.
Πρόσφυγες κατά προσφύγων;
Στο Ισραήλ ζουν περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο από την Αφρική, κυρίως από το Σουδάν και την Ερυθραία. Λιγότερο από το 1% αυτών έχει λάβει άσυλο, σύμφωνα με τη Σίρα Άμπο από την οργάνωση Hotline for Refugees and Migrants. Πολλοί βρίσκονται σε νομικό και γραφειοκρατικό αδιέξοδο, καθώς οι αιτήσεις τους εκκρεμούν για χρόνια.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άλλοι Αφρικανοί αιτούντες άσυλο έχουν απελαθεί από το Ισραήλ με διαδικασίες που έχουν καταγγελθεί ως σκοτεινές και αυθαίρετες. Ορισμένοι, απεγνωσμένοι, έχουν προσπαθήσει να καταταγούν εθελοντικά στον ισραηλινό στρατό, ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τις πρακτικές στρατολόγησης έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. «Το καθεστώς ασύλου χορηγείται λόγω δίωξης, όχι ως μέρος συναλλαγής», σημειώνει η Ζουλιά Γκινιόν, καθηγήτρια Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. «Η κατάταξη στο στρατό δεν θα πρέπει ποτέ να είναι προϋπόθεση για την χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα». Ο Δρ. Ραμζί Μπαρούντ προσθέτει ότι είναι απάνθρωπο να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες για να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που δεν τους αφορά.
Ελλείψεις στρατιωτών, κρεσέντο ανομίας
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει στο παρελθόν επιτρέψει στα παιδιά αλλοδαπών εργαζομένων να υπηρετήσουν στο στρατό, προσφέροντας ασύλου στα μέλη της οικογένειάς τους. Τώρα, με την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα και την ανάγκη για περισσότερους στρατιώτες, οι ελλείψεις είναι ορατές. Αυτές οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε παρατάσεις της ηλικίας απόλυσης των εφέδρων και σε αναζητήσεις νέων στρατευμένων.
Η Haaretz έχει αποκαλύψει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες» για να ελέγξουν πιθανά παγιδευμένα κτίρια. Αυτές οι πρακτικές έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό και νομικό όριο, σύμφωνα με τον Δρ. Ραμζί Μπαρούντ, ο οποίος καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να επιβάλει κυρώσεις.