Οι εικόνες καταστροφής στη Βαλένθια και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι συγκλονιστικές. Το φαινόμενο της «gota fria» – ή αλλιώς «κρύας σταγόνας» – είναι γνωστό στην ανατολική Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεσόγειο, ωστόσο η ένταση με την οποία εκδηλώθηκε στη Βαλένθια αναδεικνύει την κρισιμότητα της κλιματικής κρίσης σε περιοχές που δεν είναι απροστάτευτες.
Μέσα σε λίγες ώρες, η βροχόπτωση έφτασε σε επίπεδα ενός ολόκληρου έτους, με αποτέλεσμα οι χείμαρροι να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οδηγοί παρασύρθηκαν με τα οχήματά τους, πολίτες αγωνίζονταν με τα ορμητικά νερά και τσιμεντένιες γέφυρες κατέρρευσαν.
Οι μαρτυρίες των Ελλήνων που ζουν στη Βαλένθια είναι χαρακτηριστικές για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς περιγράφουν το φαινόμενο ως «πρωτοφανές».
Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βαλένθια, Θεόφιλος Μαργέλλος, δήλωσε στον ALPHA ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους ή νεκρούς Έλληνες.
«Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα τα τηλέφωνα είναι μπλοκαρισμένα. Και όσα λειτουργούν, τα χρησιμοποιούν όλοι, δημιουργώντας χάος. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχει κοπεί σε ορισμένες περιοχές. Είναι η πρώτη μέρα μετά τη μεγάλη καταστροφή, και όλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια. Είναι αδύνατη η επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Μαργέλλος.
«Βγάζουν τα πτώματα το ένα πίσω από το άλλο»
Ο Πάνος Τσιγαράς, κάτοικος της Βαλένθια, ανέφερε ότι οι άνεμοι έφτασαν ταχύτητες 95 χιλιομέτρων την ώρα. «Αυτό που συνέβη στη Βαλένθια δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη. Ήταν σαν ανεμοστρόβιλος στις Φιλιππίνες!», δήλωσε στην ΕΡΤ.
«Ο αυτοκινητόδρομος προς το Αλικάντε είναι μπλοκαρισμένος με χιλιάδες αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά. Στα προάστια με εμπορικά κέντρα, βγάζουν τα πτώματα το ένα πίσω από το άλλο. Η μισή πόλη είναι αποκομμένη και δεν μπορείς να μπεις ή να βγεις», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το 112 ήχησε με καθυστέρηση: «Όλα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, γύρω στις τρεις. Το πρόβλημα είναι ότι λάβαμε το σήμα 112 στις 20:15, αλλά ήταν ήδη αργά. Είχαμε ήδη δει εικόνες καταστροφής».
«Τα πράγματα είναι τραγικά»
«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πολύ τραγική εδώ, έχουν γίνει πολλές καταστροφές. Το χειρότερο είναι ότι έχουν χαθεί άνθρωποι», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Βαμβακάς, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Βαλένθια.
Η φωτογράφος Λίλιαν Κουτσούκου, που ζει στη Βαλένθια, ανέφερε ότι το ποτάμι, το οποίο τη δεκαετία του ’60 απομακρύνθηκε από την πόλη για να αποφεύγονται πλημμύρες, ξεχείλισε αλλά όχι από την πλευρά της πόλης, αλλά εξωτερικά.
«Δεν το περιμέναμε τόσο έντονο»
«Γνωρίζαμε εδώ και 15 ημέρες για την κακοκαιρία. Εγώ είχα αναβάλει όλες τις δουλειές μου. Δεν περιμέναμε ότι το φαινόμενο θα ήταν τόσο έντονο σε συγκεκριμένο σημείο. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έλαβαν μέτρα», ανέφερε η κυρία Κουτσούκου. Είπε επίσης ότι εξακολουθούν να αγνοούνται άνθρωποι και ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί.
«Πρωτοφανής» κακοκαιρία που «δεν έχει ξαναγίνει»
«Έχει πεθάνει κόσμος. Άνθρωποι είναι έξω, χωρίς σπίτια, δεν ξέρουν πού βρίσκονται οι δικοί τους, είναι μια καταστροφή», δήλωσε η Ειρήνη Πάτσου στο OPEN. Η κακοκαιρία ήταν «πρωτοφανής» και «δεν έχει ξαναγίνει» σύμφωνα με τον Στράτο Μανιάτη, κάτοικο της Βαλένθια. «Τριακόσια λίτρα, τόσο νερό που τα αυτοκίνητα τα πήρε από τον δρόμο», σχολίασε.
Ο κ. Μανιάτης έζησε στιγμές αγωνίας αναζητώντας τον ανιψιό του, ο οποίος βοήθησε ένα ζευγάρι που κινδύνευε να πνιγεί: «Μια κοπέλα και ένας νεαρός βγήκαν από το αυτοκίνητο και τους παρέσυρε το ποτάμι. Ο ανιψιός μου έτρεξε να τους σώσει, βράχηκε το κινητό του αλλά τους γλύτωσε, ανεβάζοντάς τους σε ένα δέντρο».
Ο Δημήτρης Βαμβακάς ανέφερε ότι ανάλογη καταστροφή είχε συμβεί τη δεκαετία του ’50: «Υπήρχε ένα ποτάμι που διέσχιζε όλη τη Βαλένθια και έπνιξε την πόλη. Το 1957 το απομάκρυναν από την πόλη και τώρα ξεχείλισε για πρώτη φορά».