Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ να ηγηθεί επιτροπής για τις περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του στη χρήση των παραδοσιακών μαχητικών αεροσκαφών. Αντίθετα, υποστήριξε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) είναι το μέλλον των αεροπορικών συγκρούσεων.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη με πιλότους είναι ξεπερασμένα στην εποχή των drones. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πιλότων», δήλωσε ο πρόεδρος της SpaceX και της Tesla μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.
Ο Μασκ επικέντρωσε την κριτική του στο F-35 της Lockheed Martin, το οποίο θεωρείται η ναυαρχίδα των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την εισαγωγή του το 2015. «Ο σχεδιασμός του F-35 απέτυχε στα προαπαιτούμενα, καθώς του ζητήθηκε να καλύψει πολλές ανάγκες ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
«Είναι ηλίθιοι»
«Εν τω μεταξύ, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη με πιλότους όπως το F-35», δήλωσε την Κυριακή, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα βίντεο που δείχνει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν σε σχηματισμό σε χαμηλό ύψος.
Meanwhile, some idiots are still building manned fighter jets like the F-35 🗑 🫠
pic.twitter.com/4JX27qcxz1— Elon Musk (@elonmusk) November 24, 2024
Το F-35, γνωστό και ως αόρατο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, έχει πρόσφατα υπογράψει συμβόλαια πώλησης σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Γερμανία. Οι επικριτές του συχνά αναφέρουν την περίπλοκη κατασκευή του, κυρίως λόγω του σχεδιασμού των λογισμικών του και του υψηλού λειτουργικού κόστους.
Ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε το F-35 μια «περίπλοκη και δαπανηρή» μηχανή χωρίς καμία ειδικότητα στη μάχη. Ωστόσο, ο Μάουρο Τζίλι, ερευνητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης (ETH), υποστηρίζει ότι η υψηλή τιμή του F-35 οφείλεται στα λογισμικά και τα ηλεκτρονικά του εξαρτήματα, όχι στον πιλότο.
Ο Τζίλι σημείωσε ότι η ύπαρξη ενός προγράμματος με τόσο προηγμένες τεχνολογίες όπως το F-35 αναγκάζει τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύσσουν στρατηγικές για να ανταγωνιστούν, κυρίως με την κατασκευή προηγμένων ραντάρ.
«Η παρουσία του F-35 και του B-1 αναγκάζει τη Ρωσία και την Κίνα να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις που διαφορετικά δεν θα έπρεπε να κάνουν, όπως η κατανομή δημοσιονομικών πόρων», δήλωσε ο Τζίλι. «Ακόμη και αν ο Μασκ έχει δίκιο (αν και διαφωνώ), η κατάργηση αυτών των προγραμμάτων θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς στους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.