Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) προγραμματίζει να ανακοινώσει την Τετάρτη ότι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξωτερικούς ελέγχους για τις διαδικασίες κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζουν. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς η ρυθμιστική αρχή καλεί τους νομοθέτες στις Βρυξέλλες να τροποποιήσουν τον κανονισμό της ΕΕ που διέπει τον τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών.
Ο κανονισμός της ΕΕ για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Δεκέμβριο, θεωρείται το πιο εκτεταμένο σύνολο κανόνων που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα για τον τομέα. Σκοπός του είναι να προσφέρει εποπτεία σε έναν τομέα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος, ειδικά μετά από πρόσφατα σκάνδαλα, όπως η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.
Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων έχει πληγεί από πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, με τους χάκερ να στοχεύουν στα κεφάλαια των χρηστών.
Η ανάγκη για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας
Η ESMA έχει τονίσει την ανάγκη για την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων που θα απαιτούν από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να υποβάλλονται σε ελέγχους από τρίτους για την ικανότητά τους να αντέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις. Αυτή η απαίτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων κανόνων που ψηφίστηκαν από τους νομοθέτες της ΕΕ πέρυσι.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η ESMA υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής, ούτε η ESMA ούτε η Επιτροπή έχουν σχολιάσει σχετικά με τις αναφορές.
«Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και δεν πρέπει να υποτιμάται. Απαιτείται επένδυση στην ασφάλεια», δήλωσε ο Τσαρλς Κέριγκαν, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας CMS.
Η ανάγκη για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας έχει γίνει πιο επιτακτική λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων στον τομέα. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis, πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκλάπησαν από κρυπτονομισματικές εταιρείες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 84% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Σημαντικά περιστατικά hacking, όπως η κλοπή σχεδόν 45 εκατομμυρίων δολαρίων από το ανταλλακτήριο BingX και η κατάρρευση της WazirX, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Το 2022, το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, υπήρξε θύμα hacking με απώλειες 570 εκατομμυρίων δολαρίων.
Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα υποχρεούνται να αποκτούν άδεια από χώρες μέλη της ΕΕ και να πληρούν τις απαιτήσεις που θα διασφαλίζουν ότι τα ανώτερα στελέχη είναι «κατάλληλα» και ότι οι διαδικασίες τους για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι επαρκώς ισχυρές.
Σύμφωνα με τον Άρβιν Έιμπραχαμ, εταίρο της δικηγορικής εταιρείας Goodwin, η ύπαρξη ενός βασικού προτύπου ασφάλειας είναι κρίσιμη, καθώς διαφορετικά χρηματιστήρια μπορεί να διαχειρίζονται την ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους.
Πηγή: ΟΤ