Η Ιταλία, με τη στήριξη πέντε ακόμη χωρών – Βουλγαρίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ισπανίας – ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναφέρει μια αυτόματη ρήτρα προστασίας κατά των μηδενικών εισαγωγών ρυζιού από την Καμπότζη και τη Βιρμανία. Το αίτημα αυτό, όπως αναφέρεται σε δημόσια έγγραφα του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, βρίσκεται υπό συζήτηση από τους υπουργούς που συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες.
Προβλήματα στην αγορά
Οι έξι χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υπερβολικές εισαγωγές ρυζιού χωρίς δασμούς, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 450 χιλιάδες τόνους και προέρχονται κυρίως από την Ασία. Αυτές οι εισαγωγές έχουν κατακλύσει την αγορά της ΕΕ, κυρίως λόγω της μείωσης της ευρωπαϊκής παραγωγής, που έχει προκληθεί από ξηρασίες, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία. Οι χώρες αυτές χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση «μη βιώσιμη» για το άμεσο μέλλον.
Η ανάγκη για προστασία
Η απόφαση των έξι χωρών να ζητήσουν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ρυζιού από την Ασία σχετίζεται με την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής παραγωγής. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι η συνδυαστική επίδραση των μηδενικών δασμών και της μειωμένης παραγωγής λόγω ξηρασίας έχει προκαλέσει υπερπροσφορά στην αγορά, κάτι που επιβαρύνει τους τοπικούς παραγωγούς. Ζητούν, λοιπόν, την αυτόματη εφαρμογή μέτρων προστασίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.
Ο ρόλος των δασμών
Οι προτεινόμενοι δασμοί αναμένονται να ωφελήσουν κυρίως τους Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού. Οι εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες και χωρίς δασμούς, πιέζουν τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. Η επιβολή δασμών θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα αυτών των εισαγωγών, δίνοντας τη δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να διατηρήσουν σταθερές τιμές και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Ποιότητα και ασφάλεια προϊόντων
Επιπλέον, οι δασμοί ενδέχεται να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα προϊόντων για τους καταναλωτές, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν αυστηρότερες ρυθμίσεις και πρότυπα στην παραγωγή ρυζιού. Η επιβολή των δασμών θα βοηθήσει τις τοπικές αγορές να αποφύγουν μια πτώση τιμών λόγω της εισροής φθηνού ρυζιού από την Ασία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η ξηρασία.
Οι συνέπειες της πολιτικής
Ωστόσο, η εφαρμογή δασμών ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές, καθώς η περιορισμένη διαθεσιμότητα φθηνού ρυζιού από την Ασία μπορεί να προκαλέσει υψηλότερες τιμές στην αγορά. Οι χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ, οι οποίες εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές, ενδέχεται να υποστούν οικονομικές συνέπειες λόγω των περιορισμών που θα επιβληθούν.
Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών που συμμετέχουν στο αίτημα για δασμούς και της ευρωπαϊκής γεωργικής αγοράς γενικότερα. Ωστόσο, αναμένονται και συνέπειες στο διεθνές εμπόριο. Το ρύζι που εισάγεται από τις ασιατικές χώρες είναι συχνά πιο οικονομικό λόγω των φθηνών παραγωγικών διαδικασιών, αλλά μπορεί να μην πληροί τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ποιότητα. Έτσι, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί προβάλλουν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα ως ανώτερα.