11.5 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαίωμα ασύλου για όλες τις γυναίκες από το Αφγανιστάν στην...

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαίωμα ασύλου για όλες τις γυναίκες από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το φύλο και η ιθαγένεια είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγηθεί άσυλο σε γυναίκες που προέρχονται από το Αφγανιστάν, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματά τους. Αυτή η απόφαση προήλθε από την περίπτωση δύο γυναικών που ζήτησαν άσυλο στην Αυστρία, η μία το 2015 και η άλλη το 2020.

Οι αρχές της Αυστρίας είχαν αρχικά απορρίψει τις αιτήσεις τους για καθεστώς πρόσφυγα. Οι γυναίκες, όμως, αμφισβήτησαν αυτή την απόφαση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο ζήτησε κατευθύνσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Από την επανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί σοβαρούς περιορισμούς στα δικαιώματά τους. Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εκπαίδευσης, περιορισμούς στην εργασία και γενικότερα στην ανεξαρτησία τους στην καθημερινή ζωή.

Τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν εισήγαγαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία, οι οποίοι εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής. Αυτό το υπουργείο έχει αναφέρει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις αυτών των κανόνων.

«Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καλέσει τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που προσπαθούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

Μια από τις γυναίκες που έκαναν αίτηση ασύλου, γνωστή ως ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για το Ιράν μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της, όταν ήταν περίπου 13-14 ετών. Ο πατέρας της, που ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η άλλη γυναίκα, που αναφέρεται ως FN και γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ποτέ ζήσει στο Αφγανιστάν. Αυτή και η οικογένειά της ζούσαν στο Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, γεγονός που σήμαινε ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και ότι η FN δεν μπορούσε να παρακολουθήσει σχολείο. Τελικά, εγκατέλειψε το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

Σύμφωνα με έγγραφα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η FN δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα είχε πρόσβαση στην εκπαίδευση και πιθανότατα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την οικογένειά της.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο