Ευρωεκλογές 2024: Κυρίαρχη η -απούσα- ακροδεξιά στο debate – Άνοιγμα φον ντερ Λάιεν στη Μελόνι – Monomaxos

0
12
Ευρωεκλογές 2024: Κυρίαρχη η -απούσα- ακροδεξιά στο debate – Άνοιγμα φον ντερ Λάιεν στη Μελόνι – Monomaxos


Μιάμιση ώρα διήρκησε το τελευταίο πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, debate των υποψήφιων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωπαϊκή άμυνα και η στάση της ΕΕ απέναντι στην «σκληρή δεξιά» κυριάρχησαν στη συζήτηση, που ωστόσο ήταν δομημένη πάνω σε έξι πυλώνες.

Καμπανάκι για την κλιματική κρίση χτύπησαν οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Μάλλον χλιαρή ήταν η παρουσία του Νίκολα Σμιτ των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών. Στην καταπολέμηση της ακροδεξιάς στάθηκε ο υποψήφιος του Renew, Σάντρο Γκότσι.

Αν σε κάτι όμως θα μπορούσαμε να σταθούμε αυτό ήταν και το «άνοιγμα» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους Μεταρρυθμιστές (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί φιλοευρωπαία, ενώ εκθείασε και τη μεταξύ τους συνεργασία.

EUROPEAN UNION

Η απούσα «σκληρή δεξιά» μονοπώλησε το ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς στη σκηνή που να εκπροσωπεί τα κόμματα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και τα ακροδεξιά κόμματα της Ταυτότητας και της Δημοκρατίας (ID). Στη συζήτηση των 105 λεπτών κυριάρχησαν οι συζητήσεις για την προβλεπόμενη αυξανόμενη επιρροή τους και τις πιθανές συμμαχίες μαζί τους.

Laurie DIEFFEMBACQ/EUROPEAN UNION

Σημειώστε κιόλας ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το EPP (European People’s Party) έρχεται πρώτο, αλλά η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διεκδικεί τη δεύτερη θέση από το Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας και τους Συντηρητικούς.

Τα θέματα συζήτησης

  • Οικονομία και θέσεις εργασίας
  • Άμυνα και ασφάλεια
  • Κλίμα και περιβάλλον
  • Δημοκρατία και ηγεσία
  • Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική
  • Καινοτομία και τεχνολογία

Το ντιμπέιτ διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), και συμμετείχαν οι Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now), Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).

REUTERS/Johanna Geron

Τη συζήτηση συντόνισαν οι Martin Řezníček (Czech TV, Τσεχία) και Annelies Beck (VRT, Βέλγιο).

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία, είχε μετατραπεί σε τηλεοπτικό στούντιο για την περίσταση, βρέθηκαν 900 άτομα , ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους προς τους πέντε ανθυποψηφίους.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που συμμετείχε σε αυτή την καινοτομία θέτοντας ένα ερώτημα ζωντανά κατά τη διάρκεια του Eurovision Debate, απευθείας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα .

Στο link παρακάτω μπορείτε να δείτε όλη την εξέλιξη του debate

Ευρωπαϊκή άμυνα και ακροδεξιά κυριάρχησαν στο debate των «5» για την Κομισιόν

«Κοινή αεράμυνα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης»

Στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, στο πλαίσιο των προτάσεων του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, τους οποίος κατονόμασε, αναφέρθηκε η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της μεγάλης τηλεμαχίας στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, «ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφίσταται στις αμυντικές παραγγελίες μας πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ».

Σύμφωνα με την ίδια την κ. φον ντερ Λάιεν, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μιλήσουν για τη χρηματοδότηση των αμυντικών τους προγραμμάτων και να υπάρχουν επιλογές ανάμεσα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές συνεισφορές.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μιλήσουμε με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εργαστούμε από τώρα για τους νέους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε πραγματικά την άμυνά μας».

Το τρίπτυχο της επιτυχίας της Φον ντερ Λάιεν

Την έκπληξη των συνυποψηφίων της και των δημοσιογράφων προκάλεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με την στάση που προτίθεται να κρατήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απέναντι στα ακροδεξιά κόμματα (δηλαδή το ECR και το ID, της Μαρίν Λε Πεν).

Η κ. φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε φιλοευρωπαία την Τζόρτζια Μελόνι (η ίδια δεν αποδέχεται ότι το κόμμα της είναι ακροδεξιό), λέγοντας πως έχουν συνεργαστεί εξαιρετικά, ενώ υπογράμμισε πως λέει «ναι» σε συνεργασίες με όσους είναι υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν.

Ενδιαφέρον είχε επίσης και ο ελιγμός που έκανε σε ερώτηση για το αν θα επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα. Η κ. φον ντερ Λάιεν στάθηκε στα χρήματα και την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η ΕΕ στην Παλαιστίνη, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθεί επί του θέματος. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της λύσης δύο κρατών.