Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τα τρία χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με στόχο πλήγματα κατά της Μόσχας. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και παρακολουθούνται με αγωνία σε όλο τον κόσμο.
Η αντίδραση της Μόσχας στους πυραύλους ATACMS
Ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη. Υποσχέθηκε άμεση αντίδραση από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Επιπλέον, ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Ναούμοφ σημείωσε στο CNN ότι το Κρεμλίνο αναμένει την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίδραση της Ρωσίας στην απόφαση του Μπάιντεν. «Θα δώσουν χρόνο στον Τραμπ για να επανεξετάσει την κατάσταση», είπε.
Η πρόταση Ερντογάν για ειρήνευση
Με την Αμερική να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τη διοίκηση σε δύο μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει ένα σχέδιο για την αναστολή του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση περιλαμβάνει την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια, καθώς και την ανάπτυξη διεθνών στρατευμάτων σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ντονμπάς.
Η θέση του Μπάιντεν στη Σύνοδο της G20
Στη Σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, χωρίς να αναφερθεί ειδικά στους πυραύλους ATACMS. «Όλοι πρέπει να εργαστούμε για να τερματίσουμε τις συγκρούσεις, βελτιώνοντας την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο συντηρητικός πολιτικός και συγγραφέας Τσάρλι Κερκ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «προσπαθεί να ξεκινήσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο», χαρακτηρίζοντας την απόφαση «τρελή» και τονίζοντας ότι «τα αμερικανικά όπλα ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της Ρωσίας».
Όπλα made in Germany
Εν μέσω αυτών των προτάσεων για ειρήνευση, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράδοση 4.000 μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης, ελεγχόμενων με τεχνητή νοημοσύνη, στην Ουκρανία. Τα αεροσκάφη αυτά, που κατασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία Helsing, είναι ικανά να προσεγγίζουν στόχους έως και 30-40 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.