Η υπουργός Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί, πρότεινε την επιβολή μιας μικρής χρέωσης στους επισκέπτες του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, με στόχο τη χρηματοδότηση της συντήρησης των ιστορικών εκκλησιών και καθεδρικών ναών της Γαλλίας. Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη χώρα σχετικά με τη χρηματοδότηση της θρησκευτικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τη Ντατί, η προτεινόμενη χρέωση των 5 ευρώ ανά επισκέπτη θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από τα εισιτήρια της Παναγίας των Παρισίων, τα οποία ενδέχεται να φτάσουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro, τόνισε τη σημασία αυτής της ενέργειας για την οικονομική υποστήριξη της εθνικής κληρονομιάς.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσα σε πέντε χρόνια.
Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του ναού
Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ανακατασκευή, ύστερα από τη devastating πυρκαγιά που υπέστη, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη στέγη και το κωδωνοστάσιό της. Η επαναλειτουργία του ναού είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου.
Η Ντατί, πρώην δήμαρχος της περιοχής του Παρισιού, επεσήμανε επίσης ότι οι τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερο εισιτήριο για να επισκέπτονται μη θρησκευτικά αξιοθέατα. «Είναι δίκαιο να πληρώνει ένας Γάλλος επισκέπτης το ίδιο ποσό για την είσοδό του στο Λούβρο με έναν Βραζιλιάνο ή έναν Κινέζο επισκέπτη;» αναρωτήθηκε η υπουργός.
«Σκοπεύω οι επισκέπτες εκτός ΕΕ να καταβάλλουν περισσότερα για το εισιτήριο εισόδου, και το επιπλέον ποσό να διατίθεται για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και αποκατάστασης της εθνικής μας κληρονομιάς» πρόσθεσε.
Η υπουργός τόνισε ότι πολλά από τα εμβληματικά κτίρια της χώρας, που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, βρίσκονται σε κακή κατάσταση και απαιτούν νέες πηγές χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της συντήρησης, ειδικά στην πρωτεύουσα. Το υπουργείο εργάζεται για την εφαρμογή μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2026, απαιτώντας συνεργασία με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
«Μια χώρα που αποτυγχάνει να υλοποιήσει μεγάλα πολιτιστικά έργα, αποτυγχάνει να παραμείνει ένα μεγάλο έθνος» επισήμανε η υπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ταυτότητα της Γαλλίας.