26.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Η ρωσική πρεσβεία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τη σύλληψη του διευθύνοντος...

Γαλλία: Η ρωσική πρεσβεία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Telegram

Διπλωματικές ενέργειες μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ στο Παρίσι

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι έχει αναλάβει «άμεσα μέτρα» για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, προεδρεύοντος και διευθύνοντος συμβούλου της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram. Ο Ντούροφ συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Ντούροφ ή των συνεργατών του με την πρεσβεία, αν και η διπλωματική αποστολή προσπάθησε να παρέμβει. Το TASS ανέφερε ότι η αστυνομία του Παρισιού δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη σύλληψη του Ντούροφ. Πολλοί ειδικοί έχουν εκθειάσει το Telegram ως ένα μέσο ελεύθερης ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε καθεστώτα που δεν σέβονται την ελευθερία του λόγου.

Το ιστορικό του Ντούροφ και οι διπλωματικές προεκτάσεις

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία το 2014 λόγω της απώλειας της πλατφόρμας VK, είχε αρνηθεί να δώσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του. Έχει στην κατοχή του ρωσικό, γαλλικό και, όπως έχει γίνει γνωστό, και διαβατήριο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Γαλλία δεν σκοπεύει να τον εκδώσει στη Ρωσία, ούτε να τον ανταλλάξει, δεδομένου ότι κατέχει γαλλικό διαβατήριο.

Σύλληψη και απελευθέρωση: παράλληλες υποθέσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την ημέρα της σύλληψης του Ντούροφ, η Ρωσία απελευθέρωσε τον Ισραηλινοκαναδό πολίτη Τζόσουα Καρτού, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα με αμερικανικό αίτημα για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα. Κατηγορείται ότι, μαζί με τα αδέλφια του, εξαπάτησαν επενδυτές με ζημία τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Το περιφερειακό δικαστήριο Moskovsky της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε να τερματίσει τη διαδικασία κατά του Καρτού, επικαλούμενο την έλλειψη επίσημου αιτήματος έκδοσης από τις ρωσικές αρχές.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε δυτικές ΜΚΟ και κυβερνήσεις για «διπλά μέτρα και σταθμά».

Η αντίδραση της Μαρία Ζαχάροβα

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, υπενθύμισε ότι το 2018 μια ομάδα 26 ΜΚΟ είχε καταδικάσει την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να μπλοκάρει το Telegram. Σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν επειδή, από την 1η Ιουλίου 2018, τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Yarovaya στη Ρωσία. Αυτός ο νόμος απαιτεί από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν αρχεία τηλεφωνικών μηνυμάτων και διαδικτυακής κίνησης για έξι μήνες, καθώς και να παρέχουν κλειδιά αποκρυπτογράφησης στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.

«Οι δυτικές ΜΚΟ ζητούσαν από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν να παρεμποδίζουν το Telegram, καλώντας διεθνείς οργανισμούς να προστατεύσουν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης» πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Διπλά μέτρα και σταθμά κατά της Ρωσίας

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι απαιτήθηκε από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των χρηστών στο διαδίκτυο, ενώ ο Ντούροφ παρέμεινε ελεύθερος και συνέχισε την ανάπτυξη του Telegram. «Θα απευθυνθούν οι δυτικές οργανώσεις στην κυβέρνηση του Παρισιού για την απελευθέρωση του Ντούροφ ή θα σιωπήσουν;» ρώτησε, κλείνοντας τη δήλωσή της μέσω Telegram.

Για την ιστορία, το Telegram θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές κρυπτογραφημένων συνομιλιών, ιδίως για τους Ουκρανούς.

Πηγές: TASS/Telegram

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο