Γαλλία: μια κρίσιμη και αποφασιστική εκλογική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης – Monomaxos

0
4
Γαλλία: μια κρίσιμη και αποφασιστική εκλογική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης – Monomaxos

Αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο πράγμα για όλη την Ευρώπη: τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Η ξαφνική και κατά πολλούς ριψοκίνδυνη απόφασή του Εμμανουέλ Μακρόν Η προσέλευση στις κάλπες μετά τη συντριπτική νίκη με το ίδιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να βάλει την Ευρώπη σε εξαιρετικά δύσκολο δρόμο.

αιφνιδίασε τους συμμάχους της και προκάλεσε τις πιθανές συνέπειες ενός Εθνικού Συναγερμού ή μιας αριστερής κυβέρνησης στα δημόσια οικονομικά και τις επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι πολίτες σε όλη τη χώρα σταθμίζουν τον αντίκτυπο της κάλπης στο πορτοφόλι τους και σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Σε μια εξαιρετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία, το κόμμα του Μακρόν βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, όχι μόνο δημοσκοπικά. Εκεί καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πολύ πίσω από το Λαϊκό Μέτωπο και την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Λέγεται ότι η Εθνική Συνέλευση μπορεί να πάρει περίπου το 36% των ψήφων, ενώ η Izquierda Unida βρίσκεται γύρω στο 30%. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν περίπου 20%.

Μαρίνα Λεπέν Έχει ήδη θέσει θέμα περιορισμού των εξουσιών του προέδρου στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, ο Μακρόν επένδυσε πολλά σε αυτόν τον τομέα. Ας θυμηθούμε πόσο πολύ μιλούσε για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Λεπέν επιτέθηκε στον χειρισμό της οικονομίας από τον πρόεδρο, θεωρώντας τον κάθε άλλο παρά μεταρρυθμιστή. Αμφισβητεί ακόμη και την επιλογή του. Τιερί Μπρετόν ως επίτροπος, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες αποφάσεις.

Euronews: Γιατί οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν συμπαθούν τον Μακρόν

Ομοίως, κατά την παρουσίαση του προγράμματός της, η Εθνική Ομάδα ακολούθησε πολύ σκληρή ρητορική. Αρχικά ήταν ασαφές τι θα γίνει με τις συντάξεις και τους φόρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρόεδρος Τζόρνταν Μπαρντέλα έκανε λόγο για μοντέλο διακυβέρνησης όπου οι στρατηγικές θέσεις «θα γίνουν στα γαλλικά. και μόνος”. Αποκλείεται δηλαδή άτομο με διπλή υπηκοότητα.

Εν τω μεταξύ, ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου παρουσιάστηκε ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κρατήσει τον Εθνικό Συναγερμό εκτός εξουσίας. Στο οικονομικό μέτωπο, έχει ζητήσει μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γαλλία και υψηλότερους φόρους στους πλούσιους.

H… συνύπαρξη

Αλλά το θέμα εδώ είναι το εκλογικό σύστημα στην Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές είναι 577. Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα θέλει απόλυτη πλειοψηφία πρέπει να κερδίσει 289 έδρες. Υπάρχουν 577 γαλλικές περιφέρειες, επομένως εκλέγεται ένας βουλευτής από κάθε περιφέρεια.

Για να επιλεγεί κάποιος στον πρώτο γύρο, πρέπει να έχει λάβει το 50% των ψήφων. Αν κανείς δεν τα καταφέρει, τότε οι 2 πρώτοι, και όποιος έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 12,5%, θα πάει στον δεύτερο γύρο, στις 7 Ιουλίου.

Εξ ου και η συγκρότηση συνασπισμών, ώστε να μην υπάρξει μεγάλος κατακερματισμός στις ψήφους. Σε πρωτοφανή βαθμό, η ΡεπουμπλικάνοιΤο ιστορικό κόμμα του Σαρλ ντε Γκωλ αποφάσισε να συμμαχήσει με το Εθνικό Συλλαλητήριο.

REUTERS/Gonzalo Fuentes/Illustration

Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα του λεγόμενου συνύπαρξη (συγκατοίκηση). Η συμβίωση στη Γαλλία χαρακτηρίζεται από την κατανομή της εκτελεστικής εξουσίας μεταξύ ενός προέδρου και ενός πρωθυπουργού αντίθετων πολιτικών τάσεων. Αλλά η κατανομή των ρόλων δεν είναι πάντα σαφής. Η συνύπαρξη είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος στην κορυφή του Κράτους.

Μπορεί ο Πρόεδρος να είναι Αρχηγός Κράτους, αλλά αυτός που ελέγχει τον προϋπολογισμό είναι ο Πρωθυπουργός. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον Μακρόν με τον Μπαρντέλα μπροστά του. Επιπλέον, ο Μακρόν μπορεί να πάει στις Συνόδους Κορυφής, αλλά οι υπουργοί του RN πιθανότατα θα πάνε στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ.