Ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της δεοντολογίας στο ιατρικό επάγγελμα στη Γαλλία, δημοσιοποίησε σήμερα μια έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική και σεξιστική βία που διαπράττεται από γιατρούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας χαρακτηρίζονται «πολύ ανησυχητικά».
Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 21.140 γιατροί, πάνω από το 54% γνωρίζει περιπτώσεις σεξουαλικής ή σεξιστικής βίας από άλλους γιατρούς, με θύματα ασθενείς, επαγγελματίες υγείας ή άλλα άτομα. Σχεδόν το 49% των γυναικών δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας από άλλον γιατρό.
Αναλυτικά, το 44% των γυναικών γιατρών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σεξιστική ή σεξουαλική προσβολή από συναδέλφους τους, το 16% δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, το 6% σεξουαλικής επίθεσης και το 1% βιασμού (ορισμένες γυναίκες ανέφεραν περισσότερα από ένα περιστατικά).
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Φρανσουά Αρνό, εξέφρασε την ανησυχία του για τους αριθμούς αυτούς, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Ο Σύλλογος σχεδιάζει να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας παρόμοιας έρευνας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης.
«Ο στόχος είναι η μηδενική ανοχή»
Από το 2019, ο Σύλλογος έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει την αποβολή των «μαύρων προβάτων» από τις τάξεις του. «Ο στόχος είναι η μηδενική ανοχή», υπογράμμισε ο Δρ Αρνό.
Η Γαλλία βρίσκεται ακόμα στη δίνη της σοκαριστικής υπόθεσης Πελικό, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για δράση. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή στον ιστότοπό του που διευκολύνει τα θύματα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας από γιατρούς να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Σε περιπτώσεις που οι τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι δεν εξετάζουν τις υποθέσεις, το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να αναλάβει την υπόθεση και να την παραπέμψει στο πειθαρχικό.
Επιπλέον, ο Σύλλογος ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να έχει πρόσβαση στο ποινικό μητρώο των γιατρών που κατηγορούνται και να μπορεί να συμβουλεύεται συστηματικά το αρχείο των δραστών σεξουαλικών ή βίαιων επιθέσεων (Fijais) κατά την υποβολή αιτήσεων για εγγραφή νέων μελών.
Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της σεξουαλικής και σεξιστικής βίας στον ιατρικό τομέα και στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ