Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τα μέλη του Συμβουλίου ότι απέρριψαν κυνικά τις προσπάθειες για έναν συμβιβασμό. Παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο είχε υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν να κλιμακώνονται.
Το σχέδιο ψηφίσματος, που προτάθηκε από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός», καθώς και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων». Με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, μόνο οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά, χρησιμοποιώντας το βέτο τους ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου.
Πριν από την ψηφοφορία, η Βρετανία πρότεινε τροποποιήσεις στο κείμενο του ψηφίσματος για να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι αλλαγές απορρίφθηκαν. Ορισμένα από τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου φάνηκε ότι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ παρά για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, με τον αξιωματούχο να κατηγορεί τη Ρωσία και την Κίνα ότι ενθαρρύνουν αυτή τη στάση.
«Η Κίνα συνέχισε να απαιτεί ‘σκληρότερη γλώσσα’ και η Ρωσία φαίνεται να κινεί νήματα με ορισμένα από τα εκλεγμένα μέλη», δήλωσε ο αξιωματούχος. Από την αρχή του πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει δυσκολευτεί να βρει κοινό έδαφος, με πολλά ψηφίσματα να μπλοκάρονται από αμερικανικά, ρωσικά και κινεζικά βέτο.
Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα θα υποστηρίξει μόνο ένα ψήφισμα που να ζητά ρητά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός. «Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που δεν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η 13μηνη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 44.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής.
Πολλά λόγια και καμία λύση για τις διεθνείς κρίσεις χαρακτηρίζουν τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη, με τις διεθνείς κοινότητες να αναζητούν τρόπους για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρηνική λύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ