Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται δραματικά, καθώς η πλήρης κατάρρευση του νόμου και της τάξης καθιστά την περιοχή μη κατοικήσιμη, σύμφωνα με ανώτερη αξιωματούχο της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ. Η Νάταλι Μπουκλί δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή, με τον πληθυσμό να βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη για βοήθεια εν μέσω ενός επερχόμενου λιμού.
Ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια
«Ουσιαστικά ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη για βοήθεια», υπογράμμισε η Μπουκλί, αναπληρώτρια γενική επίτροπος προγραμμάτων και συνεργασιών της UNRWA. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την ψήφο του ισραηλινού κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, που απαγορεύει στη UNRWA να λειτουργεί στη χώρα, με την εφαρμογή του νόμου να αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου. Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, προειδοποίησε ότι η εφαρμογή αυτού του νόμου θα έχει «καταστροφικές συνέπειες».
Πριν από την έναρξη του πολέμου, περίπου 500 φορτηγά βοήθειας εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα, αλλά αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί δραματικά σε μόλις 37, γεγονός που καθιστά την ανθρωπιστική βοήθεια σχεδόν αδύνατη.
Λεηλασίες και ανομία
Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς οι προμήθειες βοήθειας κινδυνεύουν να λεηλατηθούν από εγκληματικές συμμορίες. Στις 16 Νοεμβρίου, σχεδόν 100 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα για τους Παλαιστίνιους λεηλατήθηκαν βίαια, προκαλώντας μία από τις χειρότερες απώλειες ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του 13μηνου πολέμου. «Η Γάζα έχει γίνει μη βιώσιμη», δήλωσε η Μπουκλί, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «αποτυχία της ανθρωπότητας».
«Πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών για όλες τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συμβαίνουν. Η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ χθες κατά τριών ατόμων είναι η αρχή αυτής της λογοδοσίας», πρόσθεσε.
Απόδοση ευθυνών
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς Ιμπραχίμ Αλ Μάσρι, γνωστός και ως Μοχάμεντ Ντέιφ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τις ζημιές στους αμάχους, καθώς δραστηριοποιείται ανάμεσά τους, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται.