Μια 21χρονη γυναίκα, η Φαουζία Σίντο, που είχε απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ πριν από πάνω από δέκα χρόνια, απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη Γάζα μέσω μιας επιχείρησης που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών και Ιρακινών αξιωματούχων.
Η Φαουζία ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι, που ζουν κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία. Το 2014, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 5.000 Γιαζίντι και απήγαγαν χιλιάδες άλλους, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει τις επιθέσεις αυτές ως «γενοκτονία».
Η απελευθέρωσή της πραγματοποιήθηκε μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται. Ο Σιλουάν Σιντζάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ, ανέφερε ότι οι αρχές είχαν επαφή με τη Φαουζία εδώ και αρκετούς μήνες και μετέφεραν πληροφορίες στους Αμερικανούς, οι οποίοι συντόνισαν την επιχείρηση απελευθέρωσής της με τη βοήθεια του Ισραήλ.
Οι λεπτομέρειες της απελευθέρωσής της παραμένουν ασαφείς, καθώς Ιορδανοί και Αμερικανοί διπλωμάτες από τη Βαγδάτη δεν έχουν σχολιάσει σχετικά. Ωστόσο, ο διευθυντής του γραφείου ψηφιακής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Σαράνγκα, επιβεβαίωσε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι η Φαουζία διασώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Η γυναίκα είναι σε καλή σωματική κατάσταση, αλλά αντιμετωπίζει ψυχολογικές δυσκολίες λόγω της αιχμαλωσίας της και των δύσκολων συνθηκών που βίωσε στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ βοήθησαν στην ασφαλή απομάκρυνση της Φαουζίας από τη Γάζα στις 1 Οκτωβρίου, προκειμένου να επανενωθεί με την οικογένειά της στο Ιράκ. Η Φαουζία είχε απαχθεί από το σπίτι της όταν ήταν μόλις 11 ετών και είχε πουληθεί και μεταφερθεί στη Γάζα. Ο απαγωγέας της σκοτώθηκε πρόσφατα, δίνοντάς της την ευκαιρία να δραπετεύσει και να ζητήσει βοήθεια.
Η επιστροφή της Φαουζίας στην οικογένειά της στο βόρειο Ιράκ είναι ένα θετικό νέο σε μια τραγική ιστορία. Ωστόσο, η κατάσταση των Γιαζίντι παραμένει κρίσιμη, καθώς περισσότερες από 6.000 γυναίκες και κορίτσια απήχθησαν το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Αν και 3.500 από αυτές έχουν διασωθεί, οι υπόλοιπες 2.600 παραμένουν αγνοούμενες, με ακτιβιστές να πιστεύουν ότι εκατοντάδες από αυτές είναι ακόμα ζωντανές.