Σχεδόν 300 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 500 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αυστραλία, ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μαζί με άλλες χώρες, προγραμματίζει την έκδοση μιας δήλωσης για την προστασία των ανθρωπιστών.
Ο ΟΗΕ και οι εκκλήσεις για δράση
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ζητούν με επιτακτικό τρόπο να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή και ο ανθρώπινος πόνος στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Παρά τις εκκλήσεις για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το Ισραήλ συνεχίζει να αγνοεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του.
«Οι φρικαλεότητες αυτές πρέπει να σταματήσουν», αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφουν οι επικεφαλής οργανισμών του ΟΗΕ, όπως η UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστών σε όσους έχουν ανάγκη.
Η κατάσταση στη Γάζα και οι ανθρωπιστικές ανάγκες
Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική, με 2,1 εκατομμύρια κατοίκους να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για τρόφιμα και βιοπορισμό. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος λιμού παραμένει, καθώς η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι περιορισμένη και οι επιθέσεις κατά των υγειονομικών υπηρεσιών συνεχίζονται.
Η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, η Σιέρα Λεόνε, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας δήλωσης που θα υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των ανθρωπιστικών εργαζομένων και θα καλεί όλα τα κράτη να την υπογράψουν.
Η τραγική εμπειρία της Αυστραλίας
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφερόμενη στο πρόσφατο χτύπημα κατά οχημάτων της World Central Kitchen από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας Αυστραλής και των συναδέλφων της.
Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη και απέλυσε δύο ανώτερους διοικητές που εμπλέκονταν στα χτυπήματα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τα περιστατικά ως ακούσια και τραγικά.
Οι συνέπειες της σύγκρουσης
Η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, με το Ισραήλ να έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από το 2% του πληθυσμού της περιοχής και να έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως πείνα και ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνες, οι συνολικοί θάνατοι ξεπερνούν τους 41.000, με πολλές αναφορές να μιλούν για πάνω από 100.000 θύματα, με τα περισσότερα να είναι παιδιά.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση των θανάτων αμάχων, ισχυριζόμενος ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των νεκρών Παλαιστινίων είναι μαχητές, ωστόσο οι καταγγελίες για τις επιθέσεις κατά των αμάχων συνεχίζονται.
Πηγή: Reuters