18.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ αληθινή κρίση που κρύβεται πίσω από την επιδημία mpox

Η αληθινή κρίση που κρύβεται πίσω από την επιδημία mpox

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λόγω της εξάπλωσης της mpox δεν είναι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας. Κρύβει πίσω της μια πολύ πιο σοβαρή κρίση – κοινωνική, οικονομική και γεωπολιτική – που συχνά υποτιμούμε. Αυτό τονίζουν πέντε ειδικοί από τον τομέα της δημόσιας υγείας με άρθρο τους στους New York Times. Γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες που επέφεραν την εξάπλωση αυτής της επιδημίας, προειδοποιούν ότι αν δεν αντιμετωπισθούν τα θεμελιώδη προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λαούς της Αφρικής – όπως η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και οι ένοπλες συγκρούσεις – οι υγειονομικές κρίσεις, όπως η mpox, θα συνεχίσουν να αναζωπυρώνονται.

Ο φόβος και το στίγμα της mpox

Η κατάσταση των ανθρώπων που πλήττονται από την λοίμωξη mpox είναι δύσκολη. Ο φόβος και το στίγμα γύρω από την ασθένεια δυσκολεύουν τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν επώδυνο εξάνθημα, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο. Η παραπληροφόρηση διαδίδεται γρήγορα. Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη προσπαθούν να αναστείλουν την ασθένεια, αλλά και να αντιμετωπίσουν μεγάλα ζητήματα που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Περιοχές με ένοπλες συγκρούσεις, εκτοπισμένα πληθυσμούς και κατεστραμμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν επιπλέον την εμφάνιση της mpox.

Η επανεμφάνιση της mpox υπενθυμίζει σε όλους πόσο επικίνδυνη είναι για την προσωπική και κοινότητα υγεία. Ωστόσο, λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις βαθύτερες κρίσεις που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τέτοιες επιδημίες, ιδιαιτέρως στην Αφρική. Αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνονται περισσότερο από τα ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ηπείρου, αποκαλύπτοντας ότι οι ευάλωτες περιοχές πλήττονται από ζητήματα που ξεπερνούν τον τομέα της δημόσιας υγείας. Η mpox είναι μόνον η τελευταία κρίση που εξελίσσεται, και αυτός ο φαύλος κύκ δεν πρόκειται να σταματήσει δίχως ουσιαστική δράση για την ανακούφιση από τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Το Κονγκό στο επίκεντρο

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς οι υγειονομικές και κοινωνικοπολιτικές κρίσεις είναι αλληλένδετες. Η χώρα έχει περάσει από επιδημίες όπως η χολέρα, ο Έμπολα και η Covid-19. Τώρα είναι στο επίκεντρο της επιδημίας mpox στην Αφρική. Φέτος, το Κονγκό έχει αναφέρει πάνω από 17.000 κρούσματα και περισσότερους από 500 θανάτους – τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στην ήπειρο – ιδιαίτερα σε επαρχίες όπως η Eκουατέρ και το Νότιο Κίβου. Αυτές οι περιοχές, που ήδη πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, εκτοπισμούς πληθυσμών και κατεστραμμένες υποδομές υγείας, αντιμετωπίζουν σήμερα και το απολύτως αναγκαίο πλήγμα της mpox.

Η έλευση ενός νέου στελέχους mpox καθιστά την ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη. Αν και η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, οποιαδήποτε σωματική επαφή μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερπλήρεις καταυλισμοί που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, λόγω εχθροπραξιών, ενδέχεται να γίνουν πυρήνες μιας μεγάλης επιδημίας. Αυτές οι οικογένειες υποφέρουν από τα τραύματα που προκαλεί η σύγκρουση και τώρα πρέπει να καταπολεμούν και την ασθένεια.

Φτώχεια, πείνα και πόλεμος

Σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αγωνίζονται με περιορισμένα μέσα για να παρέχουν φ care. Οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού έχουν καταστρέψει τις υποδομές, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση σε θεμελιώδεις υπηρεσίες. Στο Νότιο Κίβου, μια περιοχή γνωστή για τις εκτοπίσεις και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Οι υπερπλήρεις καταυλισμοί που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους είναι δυνητικά επικίνδυνες περιοχές για μια μεγάλη επιδημία.

Η mpox είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν ήδη χάσει την εκπαιδευτική και κοινωνική ασφάλεια που προσφέρει το σχολείο. Στο Κονγκό, πάνω από 1,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και περίπου 605.000 έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες αναμένονται να αντιμετωπίσουν αυξημένα επίπεδα σοβαρού υποσιτισμού μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2024. Ενώ ορισμένοι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε αντιιικές θεραπείες, πολλοί άλλοι εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, γεγονός που καθίσταται πολύ πιο δύσκολο λόγω του υποσιτισμού.


Η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων αυτές δοκιμάζεται καθημερινά και χωρίς σημαντική παρέμβαση, ο κύκλος της ευπάθειας και των ασθενειών θα συνεχίζεται. Η mpox δεν θα είναι το τελευταίο ζήτημα δημόσιας υγείας για την περιοχή αν δεν υπάρξει παρέμβαση και στα καίρια κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που πλήττουν αυτούς τους πληθυσμούς.

Ανεπαρκή μέτρα

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Αφρικανικό CDC έχουν κηρύξει την mpox ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι αναποτελεσματικά για την κλίμακα της κρίσης στην ήπειρο. Η διανομή εμβολίων κατά της mpox είναι ανισοβαρής. Οι χώρες που χρειάζονται εμβόλια για να προστατεύσουν το πληθυσμό τους έχουν περιορισμένη πρόσβαση.

Η υψηλή τιμή των εμβολίων επιδεινώνει τις προσπάθειες για την πρόληψη της νόσου, ειδικά σε περιοχές όπως το Νότιο Κίβου, όπου η ανάγκη είναι περισσότερη από ποτέ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιτρέψει στους συνεργάτες του, όπως η UNICEF και η Gavi, να προμηθεύονται εμβόλια πριν από την επίσημη έγκριση του ΠΟΥ. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχει πολύ από αυτό που θα περιμέναμε: μια επιθετική αντίδραση κατά της ασθένειας από τον υπόλοιπο κόσμο προς την Αφρική.

Αναζητείται διεθνής συντονισμός

Απαιτείται μια συντονισμένη διεθνής ανταπόκριση που να υπερβαίνει τα άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης και να εστιάζει στις αιτίες που καθιστούν ορισμένες κοινότητες ευάλωτες στην ασθένεια. Η εξωτερική βοήθεια πρέπει να ενισχύει όχι μόνο την άμεση ανακούφιση, αλλά και τη δημιουργία ισχυρών υποδομών, την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στις πληγείσες περιοχές.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο