9.1 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΗ ευαίσθητη εκεχειρία στον Λίβανο, οι σφαγές στη Γάζα και οι «ανατολικές...

Η ευαίσθητη εκεχειρία στον Λίβανο, οι σφαγές στη Γάζα και οι «ανατολικές διαπραγματεύσεις» του Νετανιάχου

Μετά από σχεδόν 14 μήνες συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, στο πλαίσιο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι απώλειες είναι σοβαρές: πάνω από 3.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στον Λίβανο. Στο βόρειο Ισραήλ, 47 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 60.000 έχουν εκτοπιστεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι το μέτωπο αυτό μπορεί να κλείνει, τουλάχιστον προσωρινά.

Η τήρηση της εύθραυστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που διαμεσολαβήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και χαιρετίστηκε από το Ιράν, παραμένει αβέβαιη. Η συμφωνία, που θα διαρκέσει αρχικά 60 ημέρες, συμπ coïncides με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προεδρου των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον δεύτερο πόλεμο στον Λίβανο το 2006, όπου η εφαρμογή της συμφωνίας βασίστηκε στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ έχουν τώρα κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση της νέας συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ θα ηγούνται διεθνούς επιτροπής για την εποπτεία της τήρησης της συμφωνίας και θα δρουν ως διαιτητές σε περίπτωση παραβιάσεων. Επιπλέον, έχουν συμφωνήσει να παρέχουν στο Ισραήλ εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση στο έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί ξανά ή ανασυντάξει τις δυνάμεις της στο νότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, υπήρξε αρχικά διαφωνία σχετικά με τον ρόλο της Γαλλίας στην επιτροπή, παρά τους ιστορικούς δεσμούς της με τον Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να διαπραγματεύτηκε την στάση του Παρισιού σχετικά με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαπραγματεύσεις και πολιτική πίεση

Το Ισραήλ φέρεται να έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή της Γαλλίας στην επιτροπή μόλις την περασμένη Δευτέρα, αφότου το Παρίσι χαρακτήρισε «νομικά περίπλοκο» το ερώτημα της σύλληψης του Νετανιάχου σε περίπτωση που επισκεφθεί τη Γαλλία. Το γαλλικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι, αν και δεσμεύεται για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να ενεργήσει κατά τρόπο που αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις ασυλίες κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη του ΔΠΔ.

Ο Νετανιάχου προσπαθεί να εμφανίσει τη συμφωνία ως νίκη, παρόλο που ο πόλεμος που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο της πλήρους εξάλειψης της Χεζμπολάχ. Αν και η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί, οι συνθήκες δείχνουν ότι μπορεί να ανασυνταχθεί, με τη στήριξη του Ιράν.

Πολλοί δήμαρχοι πόλεων στο βόρειο Ισραήλ έχουν αποδοκιμάσει την κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την «συμφωνία παράδοσης» που δεν εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, με τους ακροδεξιούς εταίρους του να σκληραίνουν τη στάση τους για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διπλωματικές στρατηγικές

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post αναφέρει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι μια στρατηγική κίνηση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τραμπ τον Ιανουάριο, αποφεύγοντας μια σοβαρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο στόχος είναι να αποτραπεί ένα ψήφισμα κατά του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός του επόμενου διμήνου.

Καθώς η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη για εκεχειρία και σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων», ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέροντας το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Τουρκία ως πιθανά συμβαλλόμενα μέρη.

Ο Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, φαίνεται να επιδιώκει μια νέα αναβολή της κατάθεσής του στη δίκη για διαφθορά, επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Αυτό συμβαδίζει με την απουσία ερευνών για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και της κυβέρνησής του, που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής και άλλων κρατών κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα εκκρεμεί. Ο πρώην συνεργάτης του Νετανιάχου, Σλόμο Φίλμπερ, δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια προσωρινή ανάπαυλα στις μάχες, συνδέοντας τη συμφωνία με την προσπάθεια του Νετανιάχου να βελτιώσει τη διεθνή του εικόνα.

«Σε δύο μήνες», σημειώνει ο Φίλμπερ, «ένα νέο πρόσωπο θα αναλάβει και όλοι θα ευθυγραμμιστούν μαζί του. Ό,τι είναι δύσκολο τώρα θα γίνει εύκολο μετά τις 20 Ιανουαρίου».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια