Ο Ξαβιέ Νιέλ, ο οποίος πέρασε από χάκερ σε επιχειρηματία, είναι μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στον τομέα της τεχνολογίας. Με μια εκτενή αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ByteDance, μητρικής εταιρείας του TikTok, έχει επενδύσει σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Mistral AI, μιας γαλλικής startup στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Παρά την επιτυχία του, ο Νιέλ εκφράζει ανησυχία για την καθυστέρηση της Ευρώπης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά την καινοτομία.
Η πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει αναδείξει αρκετές υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Mistral AI και η Aleph Alpha. Ωστόσο, ο Νιέλ επισημαίνει ότι η ήπειρος πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να παραμείνει ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης. «Αν η Ευρώπη δεν το κάνει σωστά, θα γίνει μια πολύ μικρή ήπειρος εγκαταλειμμένη για μερικές γενιές», δήλωσε στους Financial Times.
Ο Νιέλ πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις διακρίνονται για τις «αξίες» τους, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφάνεια. Τα πανεπιστήμια της Ευρώπης παράγουν ταλέντα με έμφαση στη μηχανική και τα μαθηματικά, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει στην περιοχή ένα πλεονέκτημα αν κινηθεί γρήγορα. «Σίγουρα, ο κόσμος κινείται πιο γρήγορα τώρα, οι πόροι είναι μεγαλύτεροι. Αλλά πάντα θα υπάρχουν δύο έξυπνα παιδιά κάπου στον κόσμο, που θα δουλεύουν σε ένα γκαράζ, με ένα τεχνολογικό όραμα ή μια νέα ιδέα», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος, με εκτιμώμενη αξία 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο, το Station F, στο Παρίσι, και έχει επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με τον Έρικ Σμιντ και τον Ροντόλφ Σααντέ.
Οι προκλήσεις των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ
Ωστόσο, ο Νιέλ και άλλοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποξενώσουν τους καινοτόμους και να περιορίσουν την ανάπτυξη. Η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα προσχέδιο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θεωρείται καινοτόμο από κάποιους, ενώ άλλοι το βλέπουν ως περιοριστικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας SAP, Κριστιάν Κλάιν, προειδοποίησε ότι η υπερβολική ρύθμιση θα μπορούσε να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η σωστή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες για την Ευρώπη. Οι εταιρείες που κατατάσσονται στο Fortune 500 Europe ενσωματώνουν σταδιακά την τεχνητή νοημοσύνη σε προηγμένες εφαρμογές, γεγονός που δείχνει ότι η στρατηγική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα μπορούσε να καθορίσει την τύχη της στην παγκόσμια σκηνή.
«Με απλά λόγια, η ανάπτυξη ή η χρήση τεχνολογίας είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη από ότι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Για να παραμείνει στην παγκόσμια κούρσα, η ΕΕ χρειάζεται μια νέα προσέγγιση: μετριασμό των κινδύνων της νέας τεχνολογίας, επιτρέποντας παράλληλα την καινοτομία», δήλωσε ο πρόεδρος της Google στην περιοχή EMEA, Ματ Μπρίτιν.
Η επιτυχία ή αποτυχία της Ευρώπης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο την οικονομία της, αλλά και τις προοπτικές ασφάλειας και άμυνας της περιοχής σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Νιέλ προειδοποιεί ότι αν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση, μπορεί να γίνει γνωστή μόνο ως «το καλύτερο μέρος στον κόσμο για μουσεία». Παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης με την εποχή που οι μηχανές αναζήτησης έγιναν δημοφιλείς, όπου οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι πλέον οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft Bing.
Πηγή: ΟΤ