Η κατάσταση των αστέγων επιδεινώνεται ανησυχητικά, καθώς οι αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, οι σοβαρές ελλείψεις σε κατοικίες, ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα βαθιά συστημικά προβλήματα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ανησυχητικής πραγματικότητας. Η έλλειψη δράσης ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω εξαθλίωση και να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των υπολοίπων πολιτών.
Επείγουσα δράση για την κρίση στη στέγαση: Ένα καθολικό δικαίωμα
Ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου, Τζιανλούκα Εσπόζιτο, δήλωσε ότι η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί επείγουσες και συντονισμένες προσπάθειες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί και τελικά να εξαλειφθεί η έλλειψη στέγης, καθιστώντας τη στέγαση δικαίωμα προσβάσιμο σε όλους.
Ο αντικυβερνήτης της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) για τις χώρες της ομάδας-στόχου, Tomáš Boček, τόνισε τη σημασία της κοινωνικής εντολής της CEB, η οποία εστιάζει στη στήριξη κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης, περιλαμβάνοντας την αναζήτηση λύσεων μόνιμης στέγης για τους άστεγους. Η βιώσιμη, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση είναι κρίσιμη για την επιτυχία των λύσεων που βασίζονται στη στέγαση.
Το συνέδριο
Η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 3 Δεκεμβρίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάλυση των τρεχουσών τάσεων και τον εντοπισμό στρατηγικών στέγασης και κοινωνικών επενδύσεων που μπορούν να κάνουν μια μόνιμη διαφορά. Οι τοπικές αρχές και οι οργανώσεις που ασχολούνται με τους άστεγους θα μοιραστούν πρακτικούς τρόπους δράσης, προωθώντας λύσεις που αντιλαμβάνονται τη στέγαση ως θεμελιώδες δικαίωμα.
Ειδικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως η Aurora Floridia, εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Jimmy Moloney από το Congress of Local Authorities και ο Johannes Böhmer της CEB, θα συζητήσουν το πολιτικό πλαίσιο και τις στρατηγικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.
Η αντίδραση στην έλλειψη στέγης πρέπει να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί από τα κράτη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, με βάση τα πρότυπα και τις επιτυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο οποίος προστατεύει το δικαίωμα στη στέγαση και απαιτεί από τα κράτη να αποτρέπουν και να εξαλείφουν σταδιακά την έλλειψη στέγης.
Όπως επισημαίνεται, «η απάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αυτή την κρίση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: οι άστεγοι, ιδίως οι πιο ευάλωτοι, δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται ή να τιμωρούνται. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και να προστατεύονται από την αδιαφορία και τα επικίνδυνα στερεότυπα που υπονομεύουν την αξιοπρέπειά τους».