Αύξηση των Ισραηλινών που μεταναστεύουν στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι Ισραηλινοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό σε πρωτοφανείς αριθμούς, παίρνοντας μαζί τους τα οικονομικά τους μέσα, την εκπαίδευση και τις επαγγελματικές τους ικανότητες. Αυτή η τάση μπορεί να περιγραφεί ως μια συνδυασμένη διαδικασία τραπεζικής κρίσης και φυγής εγκεφάλων. Οι αριθμοί που καταγράφονται δείχνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μακροχρόνιες συνέπειες, ακόμη και πέρα από τις περιοχές συγκρούσεων στο Βορρά και το Νότο.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, 40.600 άτομα είχαν εγκαταλείψει το Ισραήλ, που σημαίνει ότι τον πρώτο επτάμηνο του έτους, ο μέσος όρος ήταν 2.200 περισσότεροι μήνα σε σχέση με το 2023. Το 2023, συνολικά 55.400 Ισραηλινοί μετανάστευσαν, σημειώνοντας ρεκόρ σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο 37.100 ατόμων της προηγούμενης δεκαετίας.
Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CBS) έχει αναθεωρήσει τη μέθοδο υπολογισμού των μακροπρόθεσμων αναχωρήσεων και επιστροφών των Ισραηλινών, υιοθετώντας διεθνή πρότυπα μέτρησης της μετανάστευσης. Αυτή η ανανέωση αποκάλυψε επιπλέον 126.100 μετανάστες κατά την τελευταία δεκαετία, υποδεικνύοντας την ανάγκη για επέκταση των στατιστικών δεδομένων.
Δημογραφικά στοιχεία των μεταναστών
Το 2023, το 39% των μεταναστών προήλθε από τις πιο ευημερούσες περιοχές, όπως το Τελ Αβίβ και η κεντρική περιοχή, ενώ το 28% προήλθε από τη Χάιφα και το Βορρά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιερουσαλήμ συνεισέφερε το 13% του συνόλου των μεταναστών, ενώ η Ιουδαία και η Σαμάρεια 5%. Τα ποσοστά μετανάστευσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με 7.300 άτομα να φεύγουν ανά μήνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Οι Ισραηλινοί που φεύγουν, κατά κύριο λόγο, επιστρέφουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς, που δεν είχαν ικανοποιητική ποιότητα ζωής, πούλησαν τα σπίτια που τους παρείχε η κυβέρνηση και αναζητούν μια νέα αρχή.
Η επίδραση της μετανάστευσης στην αγορά εργασίας
Η αύξηση του αριθμού των «μακροχρόνιων μεταναστών» κατά 59% τους πρώτους επτά μήνες του 2023 δείχνει ότι το Ισραήλ χάνει σημαντικό εργατικό δυναμικό. Οι περισσότεροι μετανάστες ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες 20-30 ετών, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση. Το 59% των μεταναστών είχε γεννηθεί στο εξωτερικό, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Η κατάσταση αυτή εντείνεται από την απαγόρευση πρόσληψης Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να λείπει ένα σημαντικό ποσοστό εργατικού δυναμικού από τη χώρα.
Οι χριστιανοί μετανάστες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν
Οι μη Άραβες χριστιανοί, κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αποτελούν το 32,4% των μεταναστών το 2023, αν και αντιπροσωπεύουν μόλις το 4,9% του συνολικού πληθυσμού. Πολλοί από αυτούς έχουν αισθανθεί περιθωριοποιημένοι στην ισραηλινή κοινωνία και εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να φύγουν με οικονομικά οφέλη.
Αντίθετα, οι Άραβες μουσουλμάνοι και χριστιανοί συνέβαλαν λιγότερο στο κύμα μετανάστευσης, εκπροσωπώντας μόλις το 6,2% των μεταναστών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 21,3% του πληθυσμού.
Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις φήμες για επικείμενες επιθέσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναζητούν απεγνωσμένα διέξοδο. Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, που συχνά κλείνει λόγω απειλών, έχει γίνει σημείο συσσώρευσης πολιτών που επιθυμούν να φύγουν. Οι ακυρώσεις πτήσεων και οι συναγερμοί έχουν εντείνει την ανησυχία.
Η τακτική του Ισραήλ δεν φαίνεται να βοηθά τους εκτοπισμένους, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζουν να προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αυξανόμενη μετανάστευση και σε περισσότερους πολίτες που σκέφτονται να φύγουν.