Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η αναμέτρηση μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ φαντάζει εξαιρετικά αμφίρροπη. Η αμερικανική κοινωνία βιώνει μια από τις πιο διχασμένες περιόδους της ιστορίας της, με το πολιτικό τοπίο να είναι πιο τοξικό από ποτέ. Το αν η Χάρις θα καταφέρει να εκλεγεί και να ενώσει το έθνος παραμένει αβέβαιο.
Η Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, είναι μια πολιτικός με ήθος, ενσυναίσθηση και εξαιρετική ευφυΐα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, οι Δημοκρατικοί την περιγράφουν ως πολιτικά έξυπνη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και προσεγγίζει το θέμα της μετανάστευσης με προσοχή, επιδιώκοντας να μην διαλύσει οικογένειες ή να δημιουργήσει χάος.
Αντίθετα, οι υποστηρικτές του Τραμπ φοβούνται την προεδρία της Χάρις, θεωρώντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια θητεία που θα εστιάζει σε πολιτικές που σχετίζονται με το φύλο, τη φυλή και την ταυτότητα, εις βάρος της ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας. Περιγράφουν την Χάρις ως ευθυνόφοβη και αναξιόπιστη, με έλλειψη αυθεντικότητας.
«Η μητέρα μου έλεγε ‘μην παραπονιέσαι για ό,τι συμβαίνει, κάνε κάτι’. Προσπαθώ να ζω με το παράδειγμα που έθεσε»
Κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να συνδέσει την Χάρις με κομμουνιστικές ιδέες, αναφερόμενος στον πατέρα της ως «μαρξιστή καθηγητή Οικονομικών». Ωστόσο, οι πρώην συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τον περιγράφουν ως ρεαλιστή και όχι ως μαρξιστή.
Η Κάμαλα Χάρις και η επιρροή της μητέρας της
Η Χάρις δεν φαίνεται να πτοείται από την κριτική, παραμένοντας προσηλωμένη στους στόχους της. Η μητέρα της, Σιάμαλα Κοπάλαν Χάρις, υπήρξε ο βασικός της φάρος και έμπνευση. Όπως αναφέρει η Χάρις, όλα όσα έχει πετύχει τα οφείλει στη μητέρα της, η οποία της δίδαξε να βλέπει τον κόσμο με συνείδηση και συμπόνοια.
Η Χάρις θυμάται μια φράση του πατέρα της από την παιδική της ηλικία: «Τρέξε, Κάμαλα, τρέξε. Μη φοβάσαι. Μην αφήσεις τίποτα να σε σταματήσει». Αυτή η ενθάρρυνση την έχει συνοδεύσει σε όλη της τη ζωή, αν και η σχέση της με τον πατέρα της είναι πιο περίπλοκη.
Η παιδική ηλικία στο Μπέρκλεϊ
Η Κάμαλα Χάρις μεγάλωσε σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όπου έμαθε να εκτιμά την ποικιλία και την διαφορετικότητα. Η παιδική της φίλη, Κάρολ Πόρτερ, θυμάται την Χάρις ως αυτοπεποίθηση και καλή, περήφανη για την ινδική της κληρονομιά.
Μετά το διαζύγιο των γονιών της, η Χάρις και η αδελφή της μετακόμισαν στον Καναδά, αλλά η Χάρις επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή. Η απόφαση να ακολουθήσει νομική καριέρα δεν εξέπληξε τους φίλους της, καθώς κατανοούσε τη σημασία της εκπροσώπησης των μαύρων γυναικών στον τομέα αυτό.
Η σχέση με τον πατέρα της
Ο Ντόναλντ Τζ. Χάρις, πατέρας της Κάμαλα, ήταν κυρίως απών από τη ζωή της, αν και ποτέ δεν την αγνόησε. Οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί με την πάροδο των χρόνων, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο της μητέρας της, όταν ο πατέρας της αρνήθηκε να παραστεί στην κηδεία.
Η αποξένωση μεταξύ πατέρα και κόρης, σύμφωνα με φίλους τους, οφείλεται στην παρόμοια προσωπικότητά τους, με τους δύο να είναι πεισματάρηδες και απαιτητικοί. Παρά τις διαφορές τους, υπάρχουν στοιχεία που τους ενώνουν.
Παρά τις εντάσεις, ο Ντόναλντ Χάρις έστειλε συγχαρητήρια στην κόρη του όταν εξελέγη στη Γερουσία το 2016 και παρέσχε συμβουλές κατά την προεδρική της εκστρατεία. Ωστόσο, η δημόσια δήλωση της Χάρις σχετικά με τη χρήση κάνναβης προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ τους.
Η σχέση τους παραμένει περίπλοκη, με πολλούς να πιστεύουν ότι οι διαφορές τους δεν θα πρέπει να επισκιάσουν τα κοινά στοιχεία που τους συνδέουν.
Πηγές: New York Times, NPR, Berkeleyside