Κατεστραμμένοι αρχαιολογικοί χώροι, λεηλατημένα μουσεία και μνημεία που έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Βιβλιοθήκες με σπάνια χειρόγραφα που έχουν γίνει στάχτη. Αρχαία έργα τέχνης που καταλήγουν στα χέρια αρχαιοκαπήλων και βρίσκουν νέα στέγη σε συλλογές και μουσεία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αυτές οι εικόνες είναι στενά συνδεδεμένες με πολέμους και εξεγέρσεις, πραξικοπήματα και εισβολές. Αλλά είναι μόνο ο παγκόσμιος πολιτισμός που πληρώνει αυτό το βαρύ τίμημα; Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι όχι.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Κλινική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, με τίτλο «Καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς: Οι επιπτώσεις των εκρηκτικών όπλων σε ένοπλες συγκρούσεις και μέτρα για την προστασία», η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς προκαλεί «ψυχοκοινωνικές, οικονομικές και άλλες βλάβες».
Η έκθεση εστιάζει στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις επιθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους στην Υεμένη και άλλες περιοχές του πλανήτη. Ενώ γράφτηκε σε μεγάλο βαθμό πριν από τη διαδοχική καταστροφή μεγάλου μέρους της Γάζας, αναφέρεται σε σημαντικές πολιτιστικές απώλειες, όπως η επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, όπου πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα, και η καταστροφή του ελληνιστικού λιμανιού της Ανθηδόνας. Η έκθεση συνδέει τη μοίρα των μνημείων πολιτισμού με αυτήν των αμάχων, αντίθετα με τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, που επιτρέπει την πολιτιστική καταστροφή αν θεωρείται «στρατιωτική ανάγκη».
Μια νέα εποχή προστασίας
Γιατί είναι αυτή η έκθεση τόσο σημαντική; Ο Ρόμπερτ Μπέβαν, συγγραφέας του βιβλίου «Μνημειώδη ψέματα: πολιτιστικοί πόλεμοι και αλήθειες για το παρελθόν», επισημαίνει ότι σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή: οι οργανισμοί που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά αρχίζουν να υιοθετούν μια προσέγγιση που βασίζεται στα δικαιώματα για την πολιτιστική προστασία. Αντίθετα, οι τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πιο επιφυλακτικοί στο να εστιάσουν στον υλικό πολιτισμό.
Επίσης, αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η καταστροφή πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως γενοκτονία. Συνήθως δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά έχει ως στόχο την καταστροφή της ταυτότητας των κοινοτήτων που πλήττονται, γεγονός που παρατηρείται τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα.
Συρία: Η Αψίδα του Θριάμβου και ο ναός του Βήλου
Η Αψίδα του Θριάμβου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Παλμύρας, καταστράφηκε το 2015 από τους τζιχαντιστές του ISIS. Αυτή η εμβληματική κατασκευή, που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.), βρισκόταν στην αρχή μιας θρυλικής οδού γεμάτης κίονες και αποτελούσε σύμβολο της ρωμαϊκής πόλης που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Η καταστροφή της πήλαινε μαζί με αυτή του ναού του Βήλου, του κυριότερου μνημείου της ρωμαϊκής πόλης και ενός από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαιότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν και οι Βούδες του Μπαμιγιάν
Το 2001, οι Ταλιμπάν διαλύθηκαν τα μεγαλύτερα αγάλματα του κόσμου, αυτά που απεικόνιζαν τον Βούδα σε όρθια στάση. Με δυναμίτη, κατεδάφισαν τα γλυπτά που είχαν σκαλιστεί στους βράχους της κοιλάδας του Μπαμιγιάν – θησαυρούς Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, που είχαν φιλοτεχνηθεί γύρω στον 6ο αιώνα.
Υεμένη: Η παλαιά πόλη της Σαναά
Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, είναι γεμάτη ιστορία και κληρονομιά. Η παλιά πόλη της Σαναά, μία από τις πιο αρχαίες πόλεις στον κόσμο, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2014. Η πόλη αυτή φημίζεται για το προ-ισλαμικό φρούριο Γκχουμντάν, που θεωρείται ο πρώτος «ουρανοξύστης» στον κόσμο.
Γάζα: Το λιμάνι της αρχαίας Ανθηδόνας και ο Άγιος Πορφύριος
Πολλά μνημεία στη Γάζα έχουν πληγεί από τις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού. Η UNESCO έχει αναφέρει ζημίες σε πέντε θρησκευτικούς χώρους, 10 κτίρια ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δύο αποθήκες πολιτιστικών αγαθών, ένα μνημείο, ένα μουσείο και τρεις αρχαιολογικούς χώρους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το λιμάνι της αρχαίας πόλης Ανθηδόνας και η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.
Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου είναι ο παλαιότερος σε λειτουργία στη Γάζα, όπου φυλάσσονται και τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, του επισκόπου Γάζας κατά την ανέγερση του ναού. Από τις αεροπορικές επιθέσεις προκλήθηκαν θύματα και σοβαρές ζημιές στην πρόσοψη του ναού και σε ένα κτίριο του συγκροτήματος.
Ουκρανία: Οι πολιτιστικές απώλειες των 3,5 δισ. δολαρίων
Οι απώλειες στον τομέα του πολιτισμού στην Ουκρανία είναι συντριπτικές μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022. Στην έκθεση της UNESCO που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνεται ότι 432 πολιτιστικοί χώροι έχουν υποστεί καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων 139 θρησκευτικών κτισμάτων και 214 κτιρίων με ιστορική και καλλιτεχνική αξία. Η γενική ζημία στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού φτάνει τα 3,5 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στα θύματα είναι το Ιστορικό Μουσείο στο Τσέρνιγκοφ και τα λεηλατημένα έργα τέχνης από μουσεία σε όλη τη χώρα.