Όποιος υποψήφιος αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και διαδεχτεί τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, θα λάβει ένα σαφές μήνυμα από τις 18 υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας: η Ρωσία μπορεί να προκαλεί αναταραχή στην Ευρώπη, αλλά η Κίνα διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτή η παρατήρηση προέρχεται από ανάλυση του Economist.
Η Κίνα προχωρά ταχύτατα στην ανάπτυξη στρατηγικών ικανοτήτων, όπως ανέφερε πέρυσι το συντονιστικό όργανο της αμερικανικής κατασκοπείας. Αυτές οι ικανότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, είναι απαραίτητες για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) προκειμένου να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πιθανή μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.
Η παλιά αντίληψη ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνονται στην ποσότητα έναντι της ποιότητας είναι πλέον ξεπερασμένη.
Αν και ο PLA δεν είναι ακόμη έτοιμος για πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα έχει θέσει ως στόχο να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της έως το 2035 και να τις καταστήσει παγκόσμιας κλάσης έως το 2049. Ωστόσο, η μεταμόρφωση του PLA από μια ελάχιστα εκπαιδευμένη και ανεπαρκώς εξοπλισμένη δύναμη πριν από δύο δεκαετίες σε μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη σήμερα είναι εντυπωσιακή. Η Κίνα έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των όπλων της σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει ήδη ισοφαρίσει ή και ξεπεράσει τις ΗΠΑ.
Ένας τομέας που απαιτεί προσοχή είναι το κινεζικό ναυτικό, γνωστό ως Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN). Όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά διαθέτει και τα πιο σύγχρονα πλοία. Περίπου το 70% των κινεζικών πολεμικών πλοίων ναυπηγήθηκαν μετά το 2010, σε σύγκριση με μόλις το 25% των αμερικανικών, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Όσον αφορά τη σχεδίαση και την ποιότητα, τα κινεζικά πλοία είναι σε πολλές περιπτώσεις συγκρίσιμα με τα αμερικανικά, με την Κίνα να επιταχύνει την εξάλειψη των ελλειμμάτων της.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των όπλων της σε τέτοιο βαθμό που, σε ορισμένους τομείς, έχει ήδη ίση ή και καλύτερη απόδοση από την Αμερική.
Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερα και καλύτερα οπλισμένα, αλλά η Κίνα πλησιάζει σε αυτούς τους τομείς. Ένα σημαντικό μέτρο ναυτικής ισχύος είναι ο αριθμός των κυψελών του συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS), οι οποίες είναι στην ουσία προηγμένοι εκτοξευτές πυραύλων. Το 2004, τα αμερικανικά πλοία είχαν κατά μέσο όρο 222 κυψέλες VLS για κάθε κινεζικό, αλλά πέρυσι αυτή η αναλογία μειώθηκε περίπου στο 2:1. Αναμένεται ότι μέχρι το 2026-2027, η αναλογία θα γείρει υπέρ του PLAN.
Η Κίνα εστιάζει επίσης στην καινοτομία. Για παράδειγμα, διαθέτει υβριδικά συστήματα πρόωσης στα υποβρύχιά της κατηγορίας Zhou, τα οποία δεν έχουν αντίπαλο στην Αμερική. Επίσης, υπό κατασκευή είναι το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Type 076, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως και θα διαθέτει καταπέλτη για την εκτόξευση drones.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν σημαντικά την ικανότητα του PLAN να επεκτείνει την εμβέλειά του.
Κίνα: Τα επιτεύγματα από αέρος
Η κινεζική αεροπορία, γνωστή ως PLAAF, βρίσκεται σε παρόμοια πορεία εκσυγχρονισμού. Αν και τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της δεν είναι πιθανώς τόσο υπερσύγχρονα ή “κρυφά” όσο αυτά των ΗΠΑ, η Κίνα έχει προχωρήσει στην παραγωγή κινητήρων που πλησιάζουν την ποιότητα των αντίστοιχων των χωρών του ΝΑΤΟ. Επίσης, η Κίνα φαίνεται να παράγει μαχητικά stealth πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ, με σημαντικές βελτιώσεις στα όπλα που μεταφέρουν.
Η πιο εντυπωσιακή πρόοδος της Κίνας εντοπίζεται στους υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι πετούν με ταχύτητες πέντε φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου. Αυτά τα όπλα έχουν αναγκάσει πολλές δυτικές χώρες να επανεξετάσουν τα αμυντικά τους συστήματα. Νωρίτερα φέτος, ο Τζέφρι Μακόρμικ από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικής και Διαστημικής Πληροφορίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα διαθέτει το πιο προηγμένο υπερηχητικό οπλοστάσιο παγκοσμίως.
Με άλλα όπλα που βασίζονται σε νεότερες τεχνολογίες, η αξιολόγηση της τεχνολογικής υπεροχής είναι δύσκολη, καθώς σπάνια δοκιμάζονται δημόσια. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις που κατατάσσουν τις χώρες ανάλογα με την έρευνα σε κρίσιμες τομείς άμυνας. Σύμφωνα με την έρευνά του το 2024, η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση σε έξι από τους επτά κρίσιμους τομείς, όπως οι προηγμένοι κινητήρες αεροσκαφών και τα drones, ενώ οι ΗΠΑ υπερτερούν μόνο σε μικρούς δορυφόρους.
Ποιος έχει προβάδισμα στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι κατατάξεις αυτές είναι αμφισβητούμενες και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την μυστική έρευνα που διεξάγεται από όλες τις πλευρές. Ένας τομέας όπου οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν προβάδισμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, αν και οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την ικανότητα εφαρμογής της. Ένα πρόσφατο υπόμνημα του προεδρικού γραφείου δίνει εντολή στο Πεντάγωνο να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια.
Η Κίνα αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, με τον ιδεολογικό έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος να προσθέτει επιπλέον δυσκολίες. Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα και η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού δεν διευκολύνουν την κατάσταση.
Η αποτελεσματικότητα στη μάχη δεν είναι απλώς το άθροισμα των όπλων και τεχνολογιών. Η αποτυχία της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, όπως η διαφθορά και η έλλειψη πολεμικής εμπειρίας, καθώς δεν έχουν συμμετάσχει σε πολέμους για δεκαετίες. Προσομοιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους δείχνουν ότι τα αποτελέσματα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα παραμένουν αβέβαια.
Ωστόσο, η πρόοδος του PLA τα τελευταία 20 χρόνια είναι εντυπωσιακή. Η Κίνα έχει εκσυγχρονίσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της, με αμυντικές δαπάνες που μόλις ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της, σε σύγκριση με το 3% των ΗΠΑ. Ο Φρανκ Κένταλ, γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δήλωσε τον Απρίλιο ότι “βρισκόμαστε σε έναν αγώνα στρατιωτικής τεχνολογικής υπεροχής” και τόνισε ότι το “μαξιλάρι” που είχαν οι ΗΠΑ δεν υπάρχει πια.
Πηγή: OT