«Η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της καθώς ο Τραμπ επανέρχεται στην εξουσία», αναφέρουν οι Financial Times σε μια αρχική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η αναμονή δεν είναι μια ανάσα ανακούφισης, αλλά μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να αποφευχθούν κρίσεις πανικού.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της οικονομικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη νίκη του Τραμπ συνοψίζονται στην προτροπή «Μην Πανικοβάλλεστε». Ιστορικά, έχει αποδειχθεί – και υποστηρίζεται από επιστημονικές έρευνες – ότι όταν κάποιος σε προειδοποιεί να μην πανικοβάλλεσαι, ειδικά αν είναι σε θέση εξουσίας, η άμεση αντίδραση του κοινού είναι συχνά μεγαλύτερο άγχος, καθώς υποψιάζεται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.
Η νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές αναμένεται να κυριαρχήσει στην επερχόμενη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκινά αύριο στη Βουδαπέστη. «Δεν είμαστε στο 2016, όταν ο Τραμπ ήταν μια μεγάλη έκπληξη… Έχουμε πλέον μια σαφή κατεύθυνση για την ατζέντα μας και γνωρίζουμε τι να περιμένουμε», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις συζητήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.
«Μην πανικοβάλλεστε»
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών, οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να υπογραμμίσουν τη σημασία της διατλαντικής σχέσης και την επιθυμία ενίσχυσής της. Θα καταστήσουν σαφές το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ, την υπεράσπιση της πολυμέρειας και την προώθηση του ανοικτού εμπορίου.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας»
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση για συνεχή στήριξη του Κιέβου. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Οι γραμμές πάνω στις οποίες εργαζόμαστε θα παραμείνουν σταθερές: υποστήριξη προς την Ουκρανία». «Περιμένω από τους ηγέτες να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε. «Το αν θα υπάρξουν 27 ηγέτες για να εκφράσουν αυτή τη θέση είναι ένα άλλο ερώτημα», σημείωσε με νόημα.
Πίσω από τις διπλωματικές δηλώσεις, διαφαίνεται ο φόβος ότι, μαζί με τον δηλωμένο «τραμπιστή» πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους ηγέτες, όπως ο λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο της Σλοβακίας και η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας, να εκδηλωθούν ανοιχτά. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την ΕΕ να χαράξει ενιαία πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας νέας προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Φόβος στο Κίεβο
Αυτοί που ανησυχούν περισσότερο με την προοπτική επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι οι Ουκρανοί. «Είμαι πραγματικά τρομαγμένος», δηλώνει στο Euronews Ουκρανός δημοσιογράφος που συστήνεται ως Ντένις. Όπως εξηγεί, η μεγαλύτερη ανησυχία των συμπατριωτών του είναι ότι ο Τραμπ, όταν αναλάβει την εξουσία, μπορεί να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο.
Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα, δήλωσε ο Ντένις. «Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας και η λαϊκιστική ρητορική του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού του ότι θα φέρει ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εντός 24 ωρών, θεωρούνται επικίνδυνα απλοϊκές και μη ρεαλιστικές», πρόσθεσε.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ φέρεται να περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία για να παραχωρήσει εδάφη ή να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ιδέα ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες προτάσεις του στενού του κύκλου για τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, όπως έχει περιγράψει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, σύμφωνα με τους Financial Times.