Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα (27/11) τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν το «σπιράλ της κλιμάκωσης» που σχετίζεται με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ουάσινγκτον για τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, προκειμένου να αποφευχθούν «επικίνδυνα λάθη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα, η οποία πρόσφατα ενέκρινε μια νέα στρατηγική που μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τις ΗΠΑ.
Ο Ριαμπκόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις έξι ημέρες μετά την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ονόματι Oreshnik, κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: σταματήστε, μην προμηθεύετε το Κίεβο με όπλα, μην τους ενθαρρύνετε σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες, καθώς είναι πολύ επικίνδυνες», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να τερματίσει την κλιμάκωση, αλλιώς η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik ήταν απάντηση στην πρώτη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS και βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow από την Ουκρανία, με τη στήριξη της Δύσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη χρήση του νέου πυραύλου από τη Ρωσία, ο οποίος σύμφωνα με το Κίεβο μπορεί να φτάσει ταχύτητες 13.600 χλμ/ώρα, ως «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση» του πολέμου και κάλεσε σε διεθνή καταδίκη.
Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ο Oreshnik είναι πειραματικός και ότι η Ρωσία πιθανώς διαθέτει μόνο λίγους από αυτούς τους πυραύλους.
«Πολύ επικίνδυνη κατάσταση»
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι δεν ήταν υποχρεωμένο να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτόξευση του Oreshnik, καθώς πρόκειται για πύραυλο μέσου βεληνεκούς και όχι διηπειρωτικό. Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.
«Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε ότι αυτό ήταν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Ελπίζουμε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν σε αυτή την πρακτική», δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Ελπίζουμε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων από εσφαλμένους υπολογισμούς ή επικίνδυνες παρανοήσεις».
Σε άλλη εξέλιξη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η Μόσχα συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat – ένα κομμάτι του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της – σε επιχειρησιακή κατάσταση. Ο πύραυλος Sarmat έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε στόχους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του έχει υποστεί καθυστερήσεις λόγω αποτυχημένων δοκιμών.
Τον Σεπτέμβριο, ειδικοί σε θέματα όπλων ανέφεραν ότι η Ρωσία φάνηκε να έχει υποστεί μια καταστροφική αποτυχία στην τελευταία δοκιμή του Sarmat, αφήνοντας έναν μεγάλο κρατήρα στο σιλό εκτόξευσης.