Ο Πάβελ Ντούροφ, δισεκατομμυριούχος ρωσικής καταγωγής με γαλλική υπηκοότητα και ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Bourget, κοντά στο Παρίσι, όπως ανέφεραν τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και BFM TV.
Ο Ντούροφ ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ από το Αζερμπαϊτζάν, και η σύλληψή του έγινε γύρω στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα). Σύμφωνα με το TF1, είχε γίνει στόχος εντάλματος σύλληψης στη Γαλλία στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας.
Κάποιοι Ρώσοι μπλόγκερ οργάνωσαν διαμαρτυρίες στις γαλλικές πρεσβείες σε διάφορες χώρες την Κυριακή το μεσημέρι.
Η έρευνα που διεξάγεται επικεντρώνεται στην απουσία συντονιστών στο Telegram, με την αστυνομία να πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση επιτρέπει την εγκληματική δραστηριότητα να συνεχίζεται ανενόχλητη μέσω της εφαρμογής. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ντούροφ ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες ακόμα και σήμερα, Κυριακή.
Η εφαρμογή Telegram, η οποία έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μετά από το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το WeChat.
Η Ίδρυση του Telegram
Ο Ντούροφ ίδρυσε την Telegram το 2013 μαζί με τον αδελφό του. Το 2014, εγκατέλειψε τη Ρωσία αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης να κλείσει αντιπολιτευτικές κοινότητες στην πλατφόρμα VKontakte, την οποία και πούλησε.
«Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να παίρνω εντολές από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Ντούροφ σε Αμερικανό δημοσιογράφο, αναφερόμενος στην έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση νέας έδρας για την εταιρεία του σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Σαν Φρανσίσκο.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram εξελίχθηκε σε κύρια πηγή πληροφοριών, που περιλάμβαναν τόσο άφιλτρα όσο και παραπλανητικά στοιχεία για τον πόλεμο και την πολιτική που σχετίζεται με αυτόν. Έτσι, η πλατφόρμα έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους αναλυτές ως «εικονικό πεδίο μάχης» για τη σύγκρουση, με τη χρήση της να είναι εκτενής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τους συνεργάτες του, καθώς και από τη ρωσική κυβέρνηση.
Το Telegram παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να παρακάμπτουν την επίσημη λογοκρισία, κάτι που το έχει καταστήσει έναν από τους λίγους χώρους όπου οι Ρώσοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες ειδήσεις για τον πόλεμο, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των περιορισμών στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης από το Κρεμλίνο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η πρεσβεία της στη Γαλλία εξετάζει την κατάσταση του Ντούροφ και κάλεσε τις δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του.
Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, όταν η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση που απαιτούσε την παροχή πρόσβασης στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών. Παρά την απαγόρευση, το Telegram παρέμεινε διαθέσιμο στη χώρα, ενώ προκλήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα.
«Ουδέτερη Πλατφόρμα»
Ο Ντούροφ, της περιουσίας του οποίου η εκτίμηση φτάνει τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, έχει δηλώσει ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά θεωρεί ότι η εφαρμογή θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι «παίκτης στη γεωπολιτική». Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα του Telegram έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σχετικά με την ασφάλεια και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς, και άλλοι Ρώσοι πολιτικοί κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι ενεργεί ως δικτατορία, αναφέροντας την ίδια κριτική που είχε απευθύνει η Μόσχα στον Ντούροφ το 2014 και όταν προσπάθησε να απαγορεύσει το Telegram το 2018.
Ο Ίλον Μασκ, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X, δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη του Ντούροφ: «Είναι 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου αρέσει ένα meme». Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που πρόσφατα εγκατέλειψε την προεδρική του εκστρατεία στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Στο μεταξύ, αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ προγραμματίζουν διαμαρτυρίες στις γαλλικές πρεσβείες σε διάφορες χώρες, αρχίζοντας από την Κυριακή το μεσημέρι.
Πηγή: ot.gr