Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε χθες, Τετάρτη, ένα νομοσχέδιο που είχε στόχο να περιορίσει τις πωλήσεις συγκεκριμένων όπλων στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή προήλθε από τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττουν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Στη φωτογραφία του Reuters/Elizabeth Frantz, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς μιλά για το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο.
Συγκεκριμένα, 79 από τους 100 γερουσιαστές ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου που θα εμπόδιζε τις πωλήσεις οβίδων για άρματα μάχης στο Ισραήλ, ενώ 18 ψήφισαν υπέρ και ένα μέλος του σώματος δήλωσε παρών. Ένα δεύτερο μέτρο, που προοριζόταν να περιορίσει τις πωλήσεις βλημάτων για ολμοβόλα, απορρίφθηκε με 78 ψήφους (19 υπέρ, 1 παρών).
Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών και όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν τα νομοσχέδια.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), αναμένονταν οι ψηφοφορίες για ένα τρίτο σχέδιο νόμου, που θα εμπόδιζε τις πωλήσεις συστημάτων GPS για βόμβες αεροπορίας. Όλες οι ψήφοι υπέρ των νομοσχεδίων προήλθαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί και όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά.
Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών. Μόνο λίγοι Δημοκρατικοί δήλωσαν συνεισηγητές.
Η ισχυρή διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ στο Κογκρέσο καθιστούσε σαφές ότι τα νομοσχέδια θα απορρίπτονταν, κάτι που τελικά συνέβη.
Αντίθεση από τον Μπάιντεν
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας πιστεύουν ότι η διαδικασία στη Γερουσία —παρά την ανοιχτή αντίθεση του προεδρου Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του— θα ενισχύσει την πίεση για να κάνει η Ουάσινγκτον περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση. Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.922 Παλαιστίνιους και έχει προκαλέσει μαζική εκδίωξη του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο κ. Σάντερς τόνισε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων ή την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικότερα, επισήμανε ότι οι ισραηλινές αρχές παρεμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
«Είναι καιρός να πούμε στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί χρήματα του αμερικανού φορολογούμενου και αμερικανικά όπλα για να καταπατά το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο και τις ηθικές μας αξίες», δήλωσε ο κ. Σάντερς κατά την ομιλία του στο ημικύκλιο πριν από την ψηφοφορία.
Οι αντίπαλοι της πρωτοβουλίας αντέτειναν ότι η κίνηση ήταν ανάρμοστη, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από κινήματα όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και το Ιράν, το οποίο είναι ορκισμένος εχθρός του.
«Resolutions of disapproval»
«Το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από εχθρούς που επιδιώκουν την εξολόθρευσή του», υποστήριξε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, κατά την ομιλία του.
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του γερουσιαστή Σάντερς.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να σταματά τις πωλήσεις μεγάλων πακέτων όπλων μέσω σχετικών νομοσχεδίων (γνωστά ως «resolutions of disapproval»). Αν και ποτέ δεν έχει εγκριθεί τέτοιο κείμενο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και να έχει επιβιώσει από προεδρικό βέτο, ο νόμος απαιτεί υποχρεωτική ψηφοφορία εάν κατατεθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Προηγούμενες παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αμερικανούς προεδρους.
Πηγή: ΑΠΕ