Καθώς οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αφήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη ρωσική επιθετικότητα.
Η στάση του Τραμπ προς την Ουκρανία
Η ανησυχία αυτή ενισχύεται από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αποδοκιμασία του για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Νωρίτερα φέτος, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για ένα πακέτο εξωτερικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων (55,4 δισεκατομμύρια ευρώ), ο Τραμπ πίεσε ώστε η βοήθεια να δοθεί με τη μορφή δανείου αντί επιχορήγησης.
«Δεν θα πρέπει ποτέ πια να δίνουμε χρήματα χωρίς την ελπίδα επιστροφής ή χωρίς “όρους”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να είναι πλέον ‘ηλίθιες’», έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social, την οποία κατέχει. Σε μια συγκέντρωση τον Ιούνιο, χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «ίσως τον μεγαλύτερο πωλητή από όλους τους πολιτικούς που έχουν υπάρξει ποτέ». Ο Τραμπ ανέφερε ότι κάθε φορά που ο Ζελένσκι επισκέπτεται τις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν τελειώνει ποτέ». «Θα το έχω διευθετήσει αυτό πριν αναλάβω τον Λευκό Οίκο ως εκλεγμένος πρόεδρος», υποσχέθηκε.
Η αντίκτυπος στην Ευρώπη
Η πιθανότητα να αποσυρθεί η αμερικανική βοήθεια προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη. Ο Sven Biscop, διευθυντής προγράμματος στο Ινστιτούτο Egmont, δήλωσε στο Euronews: «Αυτό θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα, διότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αναλάβει μόνη της. Μέσα σε τρεις, τέσσερις, έξι μήνες, η Ουκρανία θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς επαρκή πρώτης ανάγκης για να συνεχίσει τον πόλεμο». Αν και ο Biscop πιστεύει ότι η ΕΕ θα παραμείνει υποστηρικτής της Ουκρανίας, αναρωτιέται ποια θα είναι η στρατηγική στο μέλλον.
«Προς το παρόν, τους δίνουμε λίγο σήμερα, λίγο αύριο, όσο χρειάζεται όχι για να απελευθερώσουν το έδαφος αλλά για να κρατήσουν τη γραμμή. Η ελπίδα ότι ο Πούτιν θα τα παρατήσει είναι αυταπάτη», πρόσθεσε.
Η συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον συνεργάζονται στενά για να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να ενισχύσουν το δυτικό μέτωπο κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρά τις ανεξάρτητες πολιτικές επιλογές τους, οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε κοινές στρατηγικές, υποστηρίζοντας τον στρατό και την οικονομία της Ουκρανίας και επιβάλλοντας κυρώσεις στη ρωσική πολεμική μηχανή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως κορυφαίος παραγωγός στρατιωτικού εξοπλισμού, έχουν προσφέρει πάνω από 64 δισεκατομμύρια δολάρια (59 δισεκατομμύρια ευρώ) σε στρατιωτική βοήθεια από την αρχή του πολέμου, παρέχοντας προηγμένα όπλα όπως οι πύραυλοι ATACMS και τα συστήματα αεράμυνας Patriot. Επίσης, οι εταίροι έχουν ηγηθεί σε πρωτοβουλίες του G7, όπως το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (45 δισεκατομμύρια ευρώ) για την Ουκρανία, με εγγύηση τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Η συμμετρία αυτή κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν ο Τραμπ κερδίσει και υλοποιήσει την απειλή του να αποσύρει την αμερικανική βοήθεια. Λίγοι πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί να αναπληρώσει την ξαφνική απουσία της Ουάσινγκτον, καθώς η οικονομία της είναι στάσιμη και η αμυντική της βιομηχανία υπολείπεται.