Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι «δεν πρέπει να υπάρξει βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων ούτε πολιτική που θα καταδικάσει σε λιμοκτονία τον πληθυσμό της Γάζας», προειδοποιώντας πως μια τέτοια κατάσταση θα είχε σοβαρές συνέπειες σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο.
Η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια
Η Τόμας-Γκρίνφιλντ υπογράμμισε ότι «χάρη στην παρέμβαση των ΗΠΑ, το Ισραήλ έχει κάνει σημαντικά βήματα» για την αντιμετώπιση της «αδιαμφισβήτητης ανθρωπιστικής κρίσης» στη Γάζα. Ωστόσο, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα που λαμβάνει θα εφαρμοστούν πλήρως και ότι η βελτίωση της κατάστασης θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.
Εκτίμηση των ενεργειών του Ισραήλ
Η Ουάσινγκτον, λίγο πριν λήξει το «τελεσίγραφο», ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ζητώντας ωστόσο περισσότερη πρόοδο. Η δήλωση αυτή ήρθε έναν μήνα μετά την προειδοποίηση ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς τον σύμμαχό της.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, ανέφερε ότι «δεν έχουμε εκτιμήσει ότι παραβιάζουν το αμερικανικό δίκαιο». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναφορά γίνεται στο «αμερικανικό δίκαιο» και όχι στο διεθνές, καθώς αυτό θα υποχρέωνε νομικά τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.
Αν και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει μη ικανοποιητική, η Τόμας-Γκρίνφιλντ επισήμανε ότι «οι ενέργειες που έχουμε δει θεωρούμε ότι βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Επεσήμανε επίσης την επιθυμία να δουν περισσότερα αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Η επιστολή προς το Ισραήλ
Σε επιστολή που εστάλη στις 13 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ ‘Οστιν, έθεσαν μια σειρά αιτημάτων προς το Ισραήλ σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δίνοντάς του προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσει.
Το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας, γνωστό ως NSM-20, απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ελέγχει τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ σχετικά με την παροχή βοήθειας και να αναφέρει τα ευρήματά του στους νομοθέτες. Σε περίπτωση παραβίασης, η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ θα έπρεπε να διακοπεί.