Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα παραμείνει αδιάφορη σε έναν πιθανό ολοκληρωτικό πόλεμο στο Λίβανο. Κατήγγειλε την «αδράνεια της διεθνούς κοινότητας» να παρέμβει και να σταματήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς. Ο Αρακτσί χαρακτήρισε την επιθυμία του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς ως «ψευδαίσθηση» και κάλεσε για την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στη Νέα Υόρκη, ο Αρακτσί δήλωσε: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν μπορεί να αγνοήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στο Λίβανο». Πρότεινε μάλιστα να συμπεριληφθεί η κρίση στη Γάζα στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής των BRICS, που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Ο Αρακτσί υπογράμμισε τη σημασία του μπλοκ BRICS ως μια ομάδα που μπορεί να ενισχύσει τη θέση των αναπτυσσόμενων χωρών και να προωθήσει θετικές αλλαγές στα παγκόσμια συστήματα. Επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση πιο δίκαιων και χωρίς διακρίσεις παγκόσμιων οργανισμών.
Το Κίνημα των Αδεσμεύτων
Στη διάρκεια μιας ξεχωριστής συνεδρίασης της Επιτροπής Παλαιστίνης του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Αρακτσί επανέλαβε ότι ο στόχος του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς είναι «αυταπάτη». Τόνισε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και σε άλλες παλαιστινιακές περιοχές έχουν οδηγήσει σε σχεδόν 42.000 θανάτους, με το 70% αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά. Ο αριθμός αυτός καταδεικνύει ένα παγκόσμιο ρεκόρ βίας που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ιστορική περίοδο.
Ο Αρακτσί δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και η αντίσταση των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης αποδεικνύουν ότι η καταστροφή της παλαιστινιακής αντίστασης δεν είναι εφικτή. «Οι επιθέσεις του Ισραήλ αποδεικνύουν την έλλειψη δέσμευσης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην περιοχή», πρόσθεσε.
Τι ζήτησε το Ιράν μέσω του υπουργού Εξωτερικών του
Ο Αρακτσί κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, άρση του αποκλεισμού που διαρκεί 17 χρόνια και απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Επίσης, προέτρεψε για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους ανθρωπιστικούς νόμους και τα δικαιώματα των ανθρώπων, καθώς και για την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, όπως συνέβη με το Άπαρτχαϊντ στη Νότια Αφρική.
Σε δήλωσή του, ο σύμβουλος του Χαμενεΐ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει «όλες τις κόκκινες γραμμές» και ανέφερε ότι «όλοι αυτοί που σκοτώνονται μπορούν να αντικατασταθούν», αναφερόμενος στους διοικητές της Χεζμπολάχ που έχουν σκοτωθεί πρόσφατα.
Απειλές από το Ισραήλ
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το «μακρύ χέρι του Ισραήλ» μπορεί να φτάσει τους «τυράννους της Τεχεράνης» οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή. Βασιζόμενος σε πρόσφατες επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς, οι αρχές του Λιβάνου ανησυχούν για την αύξηση του απολογισμού.
Η ιρανική πρεσβεία στο Λίβανο χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι και προειδοποίησε ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει την κατάλληλη τιμωρία. Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει κρατήσει στάση αναμονής, χωρίς να απειλήσει άμεσα με αντίποινα, ωστόσο οι δηλώσεις της πρεσβείας δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί.
Την ίδια στιγμή, αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, προετοιμάζοντας την περιοχή για πιθανές εξελίξεις.
Πηγές: Tasnim, ΟΗΕ,