Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο που διαρκεί πάνω από δύο μήνες. Η Τεχεράνη εκφράζει την επιθυμία της για μια «πολιτική λύση στη Συρία» σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.
Αναφερόμενος στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, ο Αραγκτσί υπογράμμισε την ανάγκη για διάλογο μεταξύ όλων των νόμιμων κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, αποκλείοντας ωστόσο αναγνωρισμένες τρομοκρατικές ομάδες όπως η HTS και το ISIS. Το Ιράν υποστηρίζει επίσης τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εθνικών εκλογών εντός 18 μηνών», δίνοντας τη δυνατότητα στον συριακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του.
Η θέση του Ιράν είναι να στηρίξει τις επιθυμίες του συριακού λαού, αλλά επισημαίνει την πρόκληση που συνιστά η συμφωνία μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Ο Αραγκτσί δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Άξονα της Αντίστασης και τη Χεζμπολάχ, σημειώνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, η αντίσταση παραμένει ενεργή.
Η μη εμπλοκή του Ιράν και οι προειδοποιήσεις προς τον Άσαντ
Ο Αμπάς Αραγκτσί ανέφερε ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει τον Άσαντ πριν από δύο μήνες για τις κινήσεις της Χάγιατ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), αλλά ο Άσαντ απέρριψε τις ανησυχίες, λέγοντας ότι δεν υπήρχε απειλή. Ομοίως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβεί τίποτα, κάτι που αποδείχθηκε ανακριβές.
Μετά την είσοδο της HTS στο δυτικό Χαλέπι, το Ιράν περίμενε ότι ο Άσαντ θα ζητούσε στρατιωτική βοήθεια, και ήταν έτοιμο να προσφέρει στρατεύματα και υποστήριξη. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ τέτοιο αίτημα. Ο Αραγκτσί σημείωσε ότι, μετά την πτώση του Χαλεπιού, έγινε σαφές ότι ο Άσαντ δεν είχε πραγματική πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία, γεγονός που οδήγησε το Ιράν να συμμετάσχει σε διπλωματικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση και να οργανώσει την ασφαλή αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Συρία.
Ο Αραγκτσί συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση του Άσαντ είχε περιορίσει τη δράση του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, προκαλώντας δυσαρέσκεια. Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν πείσει τον Άσαντ να περιορίσει τη συνεργασία του με το Ιράν, γεγονός που περιόρισε τη δυνατότητα δράσης του Ιράν στη Συρία.
Οι απορριφθέντες όροι του Ιράν προς τον Άσαντ
Ο Αλί Λαριτζανί, ειδικός απεσταλμένος του Ιράν, φέρεται να προσέφερε προκαθορισμένους όρους στον Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο Άσαντ αρνήθηκε να τους αποδεχθεί και δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί του κατά την επιστροφή του στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τον Αραγκτσί, ο Άσαντ δεν ήθελε να ανοίξει το μέτωπο του Γκολάν, παρά τις πιέσεις από τις ομάδες αντίστασης. Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές παρατάξεις ζήτησαν άδεια από τον Άσαντ για να υποστηρίξουν την αντίσταση στη Γάζα και το Λίβανο, αλλά ο Άσαντ αντέτεινε ότι δεν ήθελε να βάλει τη Συρία σε κίνδυνο και να διακινδυνεύσει την πρόοδο της εξομάλυνσής του με τις χώρες του Κόλπου.
Επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν και πλιάτσικο
Ο Αραγκτσί δήλωσε ότι το Ιράν έλαβε διαβεβαιώσεις για την προστασία της πρεσβείας και του προξενείου του στη Συρία, καθώς και των ιερών τόπων των Σιιτών. Ωστόσο, η λεηλασία στην πρεσβεία του Ιράν δεν προήλθε από οργανωμένες ομάδες, αλλά από πλιατσικολόγους.
Η στάση του Άσαντ και οι σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης
Ο στρατηγός Μοχάμεντ Τζαφάρ Ασαντί, αναπληρωτής διοικητής του αρχηγείου «Khatam al-Anbiyaa», δήλωσε ότι ο Άσαντ είχε αναφέρει σε έναν από τους Ιρανούς αξιωματούχους ότι οι στρατιώτες του είχαν μετατραπεί σε «λαθρέμπορους ή κλέφτες», υπερασπίζοντας μόνο εκείνους που τους προσφέρουν δωροδοκίες. Ο Άσαντ φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να προστατευτεί ούτε καν στη Δαμασκό, αναγνωρίζοντας την ανικανότητα του στρατού του.
Επιπλέον, ο Άσαντ δεν επέτρεψε στους Φρουρούς της Επανάστασης να παρέμβουν για να βοηθήσουν τον Συριακό Αραβικό Στρατό, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε ζητήσει βοήθεια. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ανησυχούσε για την άφιξή τους, λέγοντας ότι αν έρθουν, το Ισραήλ πιθανόν να επιτεθεί.
Η Τουρκία και οι γεωπολιτικές της επιδιώξεις
Ο στρατηγός Ασαντί τόνισε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η παρουσία της στη Συρία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφερόμενος στις εσωτερικές συγκρούσεις στη Συρία, δήλωσε ότι οι διάφορες φατρίες θα συγκρουστούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα και ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιθυμεί την κατακερματισμένη Συρία, καθώς εδώ και καιρό επιδιώκει να επηρεάσει την περιοχή.