Ιρλανδία: Μέχρι τα τέλη Μαΐου η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους – Monomaxos

0
18
Ιρλανδία: Μέχρι τα τέλη Μαΐου η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους – Monomaxos


Μέχρι το τέλος του μήνα, η Ιρλανδία θα έχει αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν, ο οποίος, ωστόσο, δεν ανέφερε ακριβή ημερομηνία.

«Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης πριν από τα τέλη του μηνός», δήλωσε ο Μίχαλ Μάρτιν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

Τον Μάρτιο, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση πως είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, δήλωσε πως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία προβλέπουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, και πως και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν.

Η Ιρλανδία έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν έχει αντίρρηση επί της αρχής να αναγνωρίσει επίσημα παλαιστινιακό κράτος αν αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη διαδικασία επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Όμως ο πόλεμος στη Γάζα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα αυτό.

Γιατί δεν είναι σαφής η ημερομηνία

“Η ακριβής ημερομηνία (αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτος) είναι ακόμη ασαφής επειδή εξακολουθούμε να συζητάμε με ορισμένες χώρες”, είπε ο Μίχαλ Μάρτιν. “Θα διευκρινιστεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά θα είναι σίγουρα πριν από τα τέλη του μηνός”.

Διευκρίνισε πως περιμένει “με ανυπομονησία” τις συζητήσεις “για τις τελευταίες λεπτομέρειες” οι οποίες προβλέπονται για σήμερα με ορισμένους ομολόγους του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που τάσσεται επίσης υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου το Δουβλίνο, όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης Σάιμον Χάρις.

“Πιστεύουμε πως η στιγμή πλησιάζει”, είχε πει τότε ο Σάιμον Χάρις. ” Θα θέλαμε να το κάνουμε μαζί με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό άλλων (χωρών) ώστε να προσδώσουμε βάρος στην απόφαση και να στείλουμε το πιο ισχυρό μήνυμα”, πρόσθεσε.

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς που είχαν εισδύσει από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ εξαπέλυσαν επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 1.170 θανάτους στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι απήχθησαν κατά την επίθεση και 128 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, με 36 από αυτούς να θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε βομβαρδισμούς τους οποίους ακολούθησε χερσαία επίθεση, που προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή με βαρύ απολογισμό: τουλάχιστον 35.000 θανάτους στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP