Ισλανδία: Οι σεισμοί εξασθενούν, αλλά η προειδοποίηση για το ηφαίστειο παραμένει – Monomaxos

0
11
Ισλανδία: Οι σεισμοί εξασθενούν, αλλά η προειδοποίηση για το ηφαίστειο παραμένει – Monomaxos


Η σεισμική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει στη νοτιοδυτική Ισλανδία, αλλά μια ηφαιστειακή έκρηξη εξακολουθεί να αναμένεται, λένε οι επιστήμονες.

Αν και περισσότεροι από 500 σεισμοί έχουν πλήξει τη χερσόνησο Ρέικιανες από τα μεσάνυχτα, ήταν ασθενέστεροι από ό,τι τις δύο τελευταίες ημέρες. Όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο εξακολουθεί να είναι ενεργός, απειλώντας την εκκενωμένη πλέον πόλη Γκρίνταβικ.

Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις έχουν λάβει χώρα κάτω από αυτό και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ρωγμές έχουν εμφανιστεί στους δρόμους της πόλης, καθώς η καθίζηση επιβαρύνει την περιοχή.

RUV/Ragnar Visage/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT

Το Grindavik βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα νότια του διεθνούς αεροδρομίου Keflavik, αλλά οι πτήσεις εξακολουθούν να φθάνουν και να αναχωρούν κανονικά.

Οι ταξιδιώτες φοβούνται μια πιθανή επανάληψη της αναστάτωσης που προκλήθηκε τον Απρίλιο του 2010, όταν εξερράγη το ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajokull.

Το νέφος τέφρας που προέκυψε έφερε χάος στην ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία για μια ολόκληρη εβδομάδα, με περισσότερες από 50.000 πτήσεις να ακυρώνονται.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί παρόμοια ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πηγή: BBCLeave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ