Η Ισπανία προγραμματίζει να χορηγήσει άδεια παραμονής και εργασίας σε περίπου 300.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Μετανάστευσης, Έλμα Σάιζ. Αυτή η πολιτική θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο και θα επαναλαμβάνεται ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, ενισχύοντας το γερασμένο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Γήρανση του πληθυσμού
Η Ισπανία παραμένει ανοιχτή στην υποδοχή μεταναστών, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τις διαδικασίες εισόδου για να περιορίσουν τις παράνομες διελεύσεις και τους αιτούντες άσυλο. Η Σάιζ ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 250.000 εγγεγραμμένους ξένους εργαζόμενους ετησίως για να διατηρήσει το κράτος πρόνοιας.
Η πολιτική νομιμοποίησης δεν έχει μόνο πολιτιστική διάσταση και στόχο τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνιστά και ζήτημα ευημερίας για την Ισπανία.
«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η Ισπανία είναι μια καλύτερη χώρα», δήλωσε η Σάιζ στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Nacional de España. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει συχνά αναφέρει τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του ως μέσο αντιμετώπισης του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.
Η πολιτική, η οποία εγκρίθηκε από την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού του Σάντσεθ, απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες και παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους μετανάστες. Επεκτείνει επίσης τη διάρκεια της βίζας για αναζητούντες εργασία από τρεις μήνες σε ένα έτος.
Το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης στην Ισπανία
Τον Αύγουστο, ο Σάντσεθ επισκέφθηκε τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής για να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση προς τα Κανάρια Νησιά. Το αρχιπέλαγος θεωρείται από πολλούς ως ένα βήμα προς την ηπειρωτική Ευρώπη, με νέους άνδρες από χώρες όπως το Μάλι, η Σενεγάλη και η Μαυριτανία να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ή να φεύγουν από τη βία και την πολιτική αστάθεια.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, περίπου 54.000 μετανάστες είχαν φτάσει στην Ισπανία μέσω θαλάσσης ή ξηράς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Πολλοί από αυτούς εργάζονται στην παραοικονομία, ως συλλέκτες φρούτων, επιστάτες ή οδηγοί διανομών, σε τομείς που συχνά αποφεύγουν οι Ισπανοί.
Επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες
Χωρίς νομική προστασία, οι μετανάστες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Η Σάιζ τόνισε ότι η νέα πολιτική στοχεύει στην πρόληψη της κακοποίησης και στην καταπολέμηση της μαφίας και της παραβίασης των δικαιωμάτων.
Η οικονομία της Ισπανίας είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ φέτος, εν μέρει λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού μετά την πανδημία. Το 2023, η χώρα εξέδωσε 1,3 εκατομμύρια βίζες σε μετανάστες χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.