8.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσραήλ: Η λειτουργία του Σιδηρού Θόλου κατά την ιρανική επίθεση

Ισραήλ: Η λειτουργία του Σιδηρού Θόλου κατά την ιρανική επίθεση

Η πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, που περιλάμβανε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία με τέτοιου είδους όπλα. Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση στη δολοφονία ανώτερων ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης. Οι σειρήνες ήχησαν και οι ουρανοί φωτίστηκαν σε όλη την επικράτεια του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης.

Ο Σιδηρούς Θόλος έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προστατεύει από επιθέσεις με μικρού βεληνεκούς βλήματα που εκτοξεύονται από οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Παρά την κλίμακα της επίθεσης, οι περισσότερες από τις βολές αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, τον «Σιδηρού Θόλο», καθώς και από άλλα συστήματα, με αποτέλεσμα να μην αναφερθούν θύματα. Ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως, αναπτυγμένο από τη Rafael Advanced Defense Systems με τη στήριξη των ΗΠΑ και ενεργό από το 2011.

Δομή και Λειτουργία του Συστήματος

Ο Σιδηρούς Θόλος χρησιμοποιεί ραντάρ για να ανιχνεύει εισερχόμενα βλήματα και ένα σύστημα ελέγχου για να εκτιμά αν υπάρχει απειλή για κατοικημένες περιοχές. Εάν υπάρχει απειλή, το σύστημα εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να καταστρέψει τα βλήματα στον αέρα, κυρίως μικρού βεληνεκούς όπως ρουκέτες και drones. Οι συστοιχίες του συστήματος είναι εύκολα μετακινούμενες και οι αναχαιτιστές του είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι.

Στο Ισραήλ υπάρχουν συνολικά 10 συστοιχίες του Σιδηρού Θόλου, τοποθετημένες στρατηγικά για να παρέχουν προστασία από πυραύλους με βεληνεκές από 4 έως 70 χιλιόμετρα. Το 2017 αναπτύχθηκε και μια θαλάσσια έκδοση του συστήματος για την προστασία πλοίων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται αρχικά με ρουκέτες και ακολουθούν μια τροχιά ελεύθερης πτώσης. Κατά την ιρανική επίθεση, οι αναλυτές παρατήρησαν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν «σαν σφαίρες από όπλο» και έκαναν γρήγορες βουτιές προς τους στόχους τους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Fattah κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με ποσοστό επιτυχίας 90% στους στόχους τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μόνο μερικοί από αυτούς έπληξαν το κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε πολλούς από τους πυραύλους, αν και υπήρξαν και άμεσα χτυπήματα που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, το οποίο περιλαμβάνει «πολλαπλές ομπρέλες προστασίας». Τα τρία βασικά του συστήματα είναι ο Σιδηρούς Θόλος για μικρού βεληνεκούς πυραύλους, η Σφενδόνη του Δαυίδ για μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους και το Βέλος 2 και 3 για μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους. Τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να φτάνουν πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια