Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Σαντιάγο Πένια, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του θα βρίσκεται «για πάντα» στο πλευρό του Ισραήλ. Η δήλωση αυτή έγινε κατά την τελετή εγκαινίων της πρεσβείας της Παραγουάης στην Ιερουσαλήμ, η οποία μεταφέρθηκε εκεί από το Τελ Αβίβ, μια απόφαση που αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση.
«Ήμασταν μαζί σας στο παρελθόν, είμαστε μαζί σας σήμερα και θα παραμείνουμε στο πλευρό των πολιτών του Ισραήλ για πάντα», τόνισε ο Πένια, παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Εξωτερικών Γεδεών Σάαρ. Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, ο Νετανιάχου εμφανίζεται αριστερά του Πένια.
Ο Σαντιάγο Πένια δεν έκανε καμία αναφορά στη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο ή τη Συρία.
«Without an embassy in Jerusalem, diplomatic relations with Israel do not have a real heart»
President Santiago Peña of Paraguay delivered a POWERFUL speech to the Israeli Knesset during his visit to the Jewish State to open the new embassy in Jerusalem. pic.twitter.com/Adbzt6XPuU— Jewish News Syndicate (@JNS_org) December 12, 2024
Ο Νετανιάχου αντέτεινε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θα παραμείνει για πάντα η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θα είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ». Η Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς το Ισραήλ κατέχει την ανατολική Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του 1967 και την έχει προσαρτήσει, κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Η Παραγουάη είχε προηγουμένως μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018, αλλά την επαναφέρει στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία αντέτεινε κλείνοντας την πρεσβεία της στην Ασουνσιόν.
Η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ ως την αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα της, ενώ οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν. Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες παραμένουν στο Τελ Αβίβ για να μην επηρεάσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι ουσιαστικά ανενεργές εδώ και χρόνια.
Αναζωπύρωση από Τραμπ
Η διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την παρουσία ξένων πρεσβειών στην πόλη επανήλθε στο προσκήνιο τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας. Στις 14 Μαΐου 2018, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παραγουάης, η οποία ωστόσο, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, επανήλθε στο Τελ Αβίβ υπό την προεδρία του Μάριο Αμπντο Μπενίτες.
Το Κόσοβο είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν μεταφέρει τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης, Οράσιο Κάρτες, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Νετανιάχου και μέντορας του Πένια, παραμένει επικεφαλής του κόμματος Κολοράδο, στο οποίο ανήκει ο νυν πρόεδρος.
Ο Πένια, κατά τη διάρκεια της τελετής, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο ή στη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ