Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά τη δολοφονία του Νασράλα, τις επιθέσεις με βόμβες και την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο. Πρόσφατα, η επίθεση του Ιράν με 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση.
Η διεθνής αντίδραση και οι ανησυχίες
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας να δει πώς θα αντιδράσει το Τελ Αβίβ και αν αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Το Ισραήλ διατηρεί ενεργά δύο μέτωπα, το ένα στη Γάζα και το άλλο στον Λίβανο, όπου συνεχίζει να διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες για να φέρουν τις δύο πλευρές σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ οι διεθνείς παράγοντες εκφράζουν ανησυχία σχετικά με το αν το Ισραήλ θα επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Πιθανές αντιδράσεις του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση
Η επίθεση του Ιράν θεωρείται ως απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις που έχει υποστεί από το Ισραήλ. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είχαν στόχο ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους.
Υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο αντίποινων από το Ισραήλ, ειδικά αν αυτά περιλαμβάνουν επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προέτρεψε το Ισραήλ να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως αντίποινα.
Πιθανά σενάρια αντίδρασης
Σύμφωνα με το Forward.com, το Ισραήλ έχει τρεις πιθανές κατευθύνσεις δράσης:
Μια τυπική απάντηση:
Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει συμβολικά στην ιρανική επίθεση, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την Τεχεράνη. Αυτή η περιορισμένη αντίδραση θα μπορούσε να ικανοποιήσει κάποιες άμεσες ανησυχίες αλλά δεν θα άλλαζε την υπάρχουσα κατάσταση.
Ένα τακτικό χτύπημα:
Μια πιο δυναμική απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτική δράση κατά ιρανικών στόχων, όπως στρατιωτικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με σκοπό να προκαλέσει πραγματική ζημιά και να αναγκάσει το Ιράν να επανεξετάσει τη στρατηγική του.
Μια στρατηγική αναμόρφωσης της ισορροπίας ισχύος:
Η τρίτη επιλογή περιλαμβάνει μια πιο φιλόδοξη και επικίνδυνη στρατηγική, όπου το Ισραήλ θα μπορούσε να πιέσει τη Δύση να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, απαιτώντας τον τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων και την πλήρη διάλυση του πυρηνικού του προγράμματος.
Το οπλοστάσιο του Ιράν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, το Ιράν διαθέτει χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Κένεθ Μακένζι, δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει «πάνω από 3.000» βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν, όπως ο Shahab-3, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εκρηκτικές κεφαλές και είναι ικανοί να εκτοξεύονται από κινητούς εκτοξευτές. Οι νεότερες παραλλαγές του, όπως οι Ghadr και Emad, έχουν αυξημένη ακρίβεια.
Η πυραυλική άμυνα του Ισραήλ
Από την πλευρά του, το Ισραήλ διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας, το Iron Dome, που χρησιμοποιείται κατά των εισερχόμενων πυραύλων και ρουκετών. Ωστόσο, για τις βαλλιστικές επιθέσεις χρησιμοποιούνται και άλλα συστήματα, όπως το David’s Sling και τα Arrow 2 και 3, που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν διαφορετικές απειλές.
Το Arrow 2, για παράδειγμα, καταστρέφει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση, ενώ το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει τους πυραύλους πριν αυτοί εισέλθουν στην ατμόσφαιρα.