Στο Ισραήλ, οι νέοι υποχρεούνται να υπηρετούν στον στρατό για τουλάχιστον 24 μήνες. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός από αυτούς αντιτίθεται στις στρατιωτικές ενέργειες της χώρας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Αντιρρησίες συνείδησης
Σε μια κοινωνία όπου η εθνική θητεία θεωρείται «ιεροτελεστία», οι νέοι που εκφράζουν αντιρρήσεις για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό και ποινές φυλάκισης.
Μια ομάδα που υποστηρίζει αυτούς τους αντιρρησίες είναι η Mesarvot, το όνομα της οποίας σημαίνει «αρνούμαστε». Η ομάδα αυτή παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε όσους αποφασίζουν να αντισταθούν στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Τρεις νέοι αντιρρησίες μίλησαν στο Sky News πριν από την άρνησή τους να υπηρετήσουν, η οποία έγινε την Τετάρτη. Ακολούθησαν τα βήματα του Ταλ Μίτνικ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που φυλακίστηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λόγω της άρνησής του να καταταγεί.
“If we continue to ignore this political persecution, it will get to all of us”
Conscientious Objector Tal Mitnick after serving his first sentence in military prison. Tomorrow he will be trialed by the IDF again for refusing to enlist and opposing the war ✊☮ pic.twitter.com/VIc5ZQeA63
— Mesarvot מסרבות (@Mesarvot_) January 22, 2024
Ο Ταλ πέρασε συνολικά 185 ημέρες στη φυλακή πριν λάβει απαλλαγή τον Ιούνιο. Οι Ιταμάρ Γκρίνμπεργκ, Ιντντο Ελάμ και Σουλ Τσαλίκ, όλοι 18 ετών, οδηγήθηκαν στη φυλακή την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου λόγω της άρνησής τους να καταταγούν.
Οι νέοι αυτοί δήλωσαν στο Sky News ότι αντιμετώπισαν απειλές και μίσος από την κοινωνία, καθώς και περιθωριοποίηση λόγω της απόφασής τους.
Ενάντια στις πράξεις του IDF
Ο Ιτάμαρ έχει ήδη περάσει 105 ημέρες στη φυλακή, αφού αρχικά αρνήθηκε να καταταγεί στις 7 Αυγούστου. Τώρα, η ποινή του παρατάθηκε για άλλες 45 ημέρες. Οι άλλοι δύο νέοι φυλακίστηκαν για πρώτη φορά και αντιμετωπίζουν ποινές 30 ημερών ο καθένας.
«Εξακολουθώ να αρνούμαι, θα αρνηθώ ξανά. Επειδή αρνούμαι, πρέπει να συνεχίσω», δήλωσε ο Ιτάμαρ, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προερχόμενος από μια υπερορθόδοξη εβραϊκή οικογένεια, με έναν πατέρα που υπηρέτησε στο στρατό.
בבקו”ם אנחנו “הסרבנים מהטוויטר” pic.twitter.com/2cgSr1JbTF
— Iddo☮ (@iddoelam) November 27, 2024
«Η αντίδραση της οικογένειάς μου είναι περίπλοκη. Θέλουν να καταταγώ, αλλά προσπαθώ να μην τους λέω τίποτα για την απόφασή μου. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για κανέναν μας», δήλωσε ο Ίντο, ο οποίος είχε ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να αντιταχθεί πριν από ένα χρόνο.
Και οι τρεις νέοι εξήγησαν ότι η αντίθεσή τους στον πόλεμο προέρχεται από τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο Ιτάμαρ τόνισε: «Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων».
Ο Ίντο, πριν από τη σύλληψή του, είχε τεκμηριώσει την άρνησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι τους συμμετείχαν σε μια μικρή διαμαρτυρία πριν από την επίσημη άρνησή τους.
Watch: Iddo Elam and Soul behar salik enter the enlistment center to refuse service!
We came to protest in support of their brave decision💪 pic.twitter.com/bJngpftYx9
— tal🫒 (@TalMitnick) November 27, 2024
Ο Σόουλ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ενέργειες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Η στρατιωτική ιδεολογία του Ισραήλ
Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ βίωσε μια «στιγμή συσπείρωσης γύρω από τη σημαία», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Mesarvot στο Sky News. Η ομάδα των αντιρρησιών συνείδησης περιέγραψε τον στρατό ως «πανταχού παρόντα» στην ισραηλινή κοινωνία, με την παρουσία του να είναι αισθητή σε σχολεία, δρόμους και οικογένειες.
«Είναι μια ιεροτελεστία… η ιδεολογική ραχοκοκαλιά της ισραηλινής κοινωνίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ωστόσο, ανέφεραν ότι με την πολιτική του Ισραήλ να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά υπό την ηγεσία του Βενιαμίν Νετανιάχου, παρατηρείται αύξηση των νέων που σκέφτονται να αρνηθούν να υπηρετήσουν στο στρατό.