20.6 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙσραήλ: Το εντυπωσιακό «τεχνολογικό επίτευγμα» που θωρακίζει τη χώρα από επιθέσεις

Ισραήλ: Το εντυπωσιακό «τεχνολογικό επίτευγμα» που θωρακίζει τη χώρα από επιθέσεις

Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι το πιο διάσημο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, αλλά δεν είναι το μόνο. Χθες το βράδυ, το Ισραήλ ενεργοποίησε αυτό το σύστημα για να αποκρούσει μια εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με αναφορές και από τις δύο χώρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των πυραύλων αναχαιτίστηκε.

Ο «Σιδηρούς Θόλος» παρέχει την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε επιθέσεις με ρουκέτες ή πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο συστήματα: η «Σφεντόνα του Δαβίδ» και τα συστήματα Arrow, τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο «Σιδηρούς Θόλος» έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες από ισλαμιστικά κινήματα, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, από το 2011 που τέθηκε σε λειτουργία, με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 90%, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του. Το σύστημα σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει πυραύλους με βεληνεκές έως 70 χλμ. και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Ιράν στις 13 Απριλίου και 1 Οκτωβρίου.

Η ανάπτυξη του «Σιδηρού Θόλου» ξεκίνησε το 2011, με την πρώτη συστοιχία να τοποθετείται κοντά στη Μπεερσέβα, 40 χλμ. από τη Γάζα. Σήμερα, υπάρχουν εννέα κινητές συστοιχίες διασκορπισμένες σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, όπως αναφέρει έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας από τον Μάρτιο του 2023. Κάθε συστοιχία περιλαμβάνει τρεις εκτοξευτήρες, με δυνατότητα αποθήκευσης έως 20 πυραύλων αναχαίτισης.

Το σύστημα ανίχνευσης ραντάρ και ο υπολογιστής της συστοιχίας εκτοξεύουν τους πυραύλους μόνο όταν κρίνουν ότι η εχθρική ρουκέτα μπορεί να πλήξει κατοικημένες ή στρατηγικές περιοχές. Ο «Σιδηρούς Θόλος» αρχικά αναπτύχθηκε μόνο από το Ισραήλ, προτού υπογραφεί συμφωνία συμπαραγωγής με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, η οποία οδήγησε στην ίδρυση κοινής επιχείρησης το 2020 μεταξύ της ισραηλινής Rafael και της αμερικανικής Raytheon.

Άλλα Συστήματα Άμυνας του Ισραήλ

Το σύστημα «Σφεντόνα του Δαβίδ», που πήρε το όνομά του από τον Δαβίδ και τον Γολιάθ, είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 40 έως 300 χλμ. Κάθε εκτοξευτήρας μπορεί να φέρει έως 12 πυραύλους, οι οποίοι καταστρέφουν τον εχθρικό πύραυλο με την πρόσκρουσή τους. Το σύστημα, που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2017, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των εταιριών Rafael και Raytheon.

Δύο συστοιχίες «Σφεντόνας του Δαβίδ» είναι αρκετές για να καλύψουν το σύνολο του ισραηλινού εδάφους.

Τα συστήματα Arrow 2 και 3, που αναπτύχθηκαν από κοινού από την Boeing και την Israel Aerospace Industries (IAI), στοχεύουν στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Το Arrow 2 μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους σε απόσταση 500 χλμ., ενώ το Arrow 3 έχει εμβέλεια 2.400 χλμ. και μπορεί να καταρρίψει πυραύλους σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 100 χλμ. Το Ισραήλ δοκίμασε με επιτυχία το Arrow 3 τον Ιανουάριο του 2022.

Την Τρίτη, οι πύραυλοι των συστημάτων Arrow 2 και 3 εκτοξεύτηκαν με επιτυχία για να αποκρούσουν την ιρανική επίθεση. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 την αγορά του Arrow-3, με συμβόλαιο αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματός της για την ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο