Ο Ρώσος αξιωματούχος Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους υπερηχητικούς πυραύλους ATACMS ως κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μπάιντεν ενδέχεται να αλλάξει τις τύχες του πολέμου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει αυτή την πρωτοβουλία ως αντίδραση στις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνικές λύσεις στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να περιορίσει την επόμενη κυβέρνηση Τραμπ στην ουκρανική σύγκρουση.
Οι ATACMS είναι υπερηχητικοί πύραυλοι κατευθυνόμενοι από υπολογιστή, με βεληνεκές άνω των 300 χλμ, που είναι περίπου η απόσταση Λαμία-Θεσσαλονίκη. Αν και δεν μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, θα μπορούσαν να χτυπήσουν ρωσικές πόλεις όπως η Κουρσκ, η Βορονέζ και η Ροστόφ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στη Washington Post, οι αρχικές επιθέσεις θα εστιάσουν στη νοτιοανατολική συνοριακή περιοχή της Ρωσίας, την Κουρσκ, με πιθανότητα επέκτασης στο μέλλον. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις των ATACMS εντός της Ρωσίας προσφέρουν περιορισμένη επιχειρησιακή αξία και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα.
Οι Ρώσοι είχαν μήνες να προετοιμαστούν για αυτήν την απόφαση, αναδιατάσσοντας κρίσιμα μέσα.
Ο αναλυτής του Ινστιτούτου Κουίνσι, Μαρκ Επίσκοπος, ερμηνεύει την απόφαση Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική λογική πίσω από την επιβολή και την άρση αυτών των περιορισμών ήταν πάντα αμφίβολη, ειδικά καθώς οι κίνδυνοι κλιμάκωσης αυξάνονταν.
Η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Κουρσκ ως αιτία της απόφασης, με στόχο να αποτραπεί η Πιονγκγιάνγκ από την εμβάθυνση της εμπλοκής της στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Επίσκοπος επικρίνει αυτή τη λογική, τονίζοντας ότι η συμμετοχή βορειοκορεατικών δυνάμεων δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση του πολέμου.
Ο Αμερικανός αναλυτής εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χρησιμοποιήσουν τα περιορισμένα αποθέματα ATACMS για να πλήξουν βορειοκορεατικές δυνάμεις, όταν θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές, όπως αεροπορικές βάσεις και κέντρα διοίκησης. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους στόχους, ανεξαρτήτως της παρουσίας της Βόρειας Κορέας», υπογραμμίζει.
Επιπλέον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται ότι οι Ρώσοι είχαν προετοιμαστεί μήνες πριν για αυτήν την απόφαση, αναδιατάσσοντας κρίσιμα μέσα εκτός της εμβέλειας των ουκρανικών ATACMS και ενισχύοντας την τοπική τους αεράμυνα.
«Αυτές οι επιθέσεις είναι στρατηγικά και επιχειρησιακά αποτυχημένες, καθώς η χρήση των ATACMS για να παραταθεί ο έλεγχος της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος σημαίνει λιγότερους πύραυλους διαθέσιμους για να ανακόψουν τις ρωσικές προόδους σε περιοχές όπως το Χάρκοβο και το Ντόνετσκ», τονίζει ο Επίσκοπος.
Σύμφωνα με ειδικούς σε ζητήματα πληροφοριών, οι επιθέσεις με ATACMS μέσα στη Ρωσία ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις από τον Πούτιν κατά της Δύσης. Παρά τις δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί, ο Επίσκοπος επισημαίνει ότι οι βασικές δυναμικές του πολέμου και οι κόκκινες γραμμές της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει, εκτός από την επιδείνωση της κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο.
Αυτή η περιττή κλιμάκωση έχει φέρει τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση αντιπαράθεση, καθιστώντας το παράθυρο για να αποφευχθεί μια καταστροφική λανθασμένη εκτίμηση πολύ πιο στενό. Δημιουργεί επίσης ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της επόμενης κυβέρνησης και του Κιέβου, σε μια ήδη δύσκολη διαδικασία πριν από τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η στρατηγική σύγχυση και τακτική μυωπία αποτελούν το τελευταίο χτύπημα μιας πολιτικής των ΗΠΑ για την Ουκρανία που συχνά προτιμούσε τις βραχυπρόθεσμες λύσεις αντί να επιδιώκει ένα αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο.