Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν τη δέσμευση που απαιτείται για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που ενημερώθηκε για το θέμα, η Ντόχα είναι διατεθειμένη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις όταν υπάρξει επαρκής σοβαρότητα για τον τερματισμό του «βάναυσου πολέμου».
Η χώρα του Κόλπου συνεργάζονταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο για μήνες, με τις συνομιλίες να αποδεικνύονται μέχρι στιγμής άκαρπες. Η αποχώρηση του Κατάρ από τη διαδικασία αυτή θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ η παρουσία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Ντόχα τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση.
Η Ντόχα φιλοξενεί πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς από το 2012, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η παρουσία αυτή θεωρείται ότι διευκολύνει την πρόοδο των συνομιλιών. Ωστόσο, το Κατάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη χώρα «δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία
Η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Κατάρ ότι η παρουσία της Χαμάς στη Ντόχα δεν είναι πλέον αποδεκτή, μετά την απόρριψη της πρότασης του Οκτωβρίου από την ομάδα. Αν και το Κατάρ δεν έχει θέσει προθεσμία για την αποχώρηση των ηγετών της Χαμάς, δεν είναι σαφές αν μπορεί να αναστρέψει την απόφασή του.
Το Κατάρ «ζήτησε από την Χαμάς να αποχωρήσει», αλλά η Χαμάς δηλώνει άγνοια
Παρά την απόφαση του Κατάρ, τρεις αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή της πολιτικής της Ντόχα. Το Κατάρ δήλωσε ότι θα επαναλάβει τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση εφόσον η Χαμάς και το Ισραήλ δείξουν ειλικρινή προθυμία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες του Οκτωβρίου με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου
Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στα μέσα Οκτωβρίου δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς η Χαμάς απέρριψε μια πρόταση για 48ωρη κατάπαυση του πυρός. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος παρουσίας του Ισραήλ στη Γάζα, με τις διαφωνίες να επικεντρώνονται στο μέλλον της Χαμάς και την παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τα διαπραγματευόμενα μέρη για την απόφασή του να αναστείλει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής εάν υπάρξει πραγματική δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο ρόλος του Κατάρ στην Μέση Ανατολή και στον πόλεμο
Το Κατάρ, που έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσινγκτον ως σημαντικός μη ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ δυτικών δυνάμεων και αντιπάλων τους στην περιοχή. Το εμιράτο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη Μέση Ανατολή και επιτρέπει στη Χαμάς και στους Ταλιμπάν να λειτουργούν γραφεία στη Ντόχα.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν για την επιστροφή των ηγετών της Χαμάς στη Ντόχα, καθώς οι διαπραγματεύσεις κρίνονται αναποτελεσματικές χωρίς την παρουσία τους. Η Χαμάς, που έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, αναζητά νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.