Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στο δυτικό Αφγανιστάν – 50 νεκροί, ζημιές σε χιλιάδες σπίτια – Monomaxos

0
16
Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στο δυτικό Αφγανιστάν – 50 νεκροί, ζημιές σε χιλιάδες σπίτια – Monomaxos


Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο δυτικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Αμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι, πέρα από τους 50 νεκρούς υπάρχουν και αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλημμύρες κατέστρεψαν περίπου 2.000 κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες άλλες. «Οι τρομερές πλημμύρες σκότωσαν επίσης πολλά ζώα εκτροφής, (…) κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, εκατοντάδες γέφυρες και χιλιάδες δέντρα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν «αποκλειστεί τελείως».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κεντρικής επαρχίας Γορ, τον Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν χθες, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι πάνω από 2.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Φέροζ-Κοχ, έχουν βυθιστεί στο νερό.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και άλλες επαρχίες στο βόρειο Αφγανιστάν επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες αυτές, κυρίως στην επαρχία Μπαγλάν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και χρόνια ξηρασίας στη χώρα αυτή που θεωρείται από τους ειδικούς ότι βρίσκεται μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters