Αν και οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί να αποδώσουν ένα μεμονωμένο ακραίο φαινόμενο αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη συμβολή της αύξησης της θερμοκρασίας στην επιδείνωση των πλημμυρών στην Ισπανία.
Η δρ Φτιντερίκε Ότο από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, η οποία ηγείται μιας ομάδας επιστημόνων που μελετούν την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι εκρηκτικές βροχοπτώσεις εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή». Πρόσθεσε ότι με κάθε κλάσμα βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας λόγω των ορυκτών καυσίμων, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, οδηγώντας σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις.
Οι ερευνητές μετεωρολογίας αναφέρουν ότι η κύρια αιτία των έντονων βροχοπτώσεων είναι ένα φυσικό φαινόμενο γνωστό ως «gota fria» ή κρύα σταγόνα. Αυτό συμβαίνει όταν ο κρύος αέρας κατεβαίνει στα θερμότερα νερά της Μεσογείου, προκαλώντας τον ζεστό υγρό αέρα να ανεβαίνει γρήγορα, σχηματίζοντας σύννεφα που εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες βροχής στην ξηρά.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ποσότητα βροχής που μεταφέρουν αυτά τα σύννεφα κατά 7% για κάθε βαθμό θέρμανσης ενός βαθμού Κελσίου. Όταν η βροχή πέφτει, είναι πιο έντονη, και το έδαφος, μη μπορώντας να απορροφήσει τόσο νερό, οδηγεί σε πλημμύρες.
Ο καθηγητής Μαρκ Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Leeds εξηγεί ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι ψήνουν το έδαφος, μειώνοντας την ικανότητά του να απορροφά νερό. Αυτό επιδεινώνει τις συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων, καθώς περισσότερο νερό εισέρχεται στα ποτάμια.
Υπάρχει και συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων για το αν ένας θερμότερος κόσμος επιβραδύνει την κίνηση αυτών των καταιγίδων, αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις. Φέτος, η καταιγίδα «Μπόρις» προκάλεσε καταστροφές στην Κεντρική Ευρώπη, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή διπλασίασε την πιθανότητα αυτής της καταστροφής.
Στην Ισπανία, η έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος προειδοποιήσεων έχει οδηγήσει σε επικρίσεις, καθώς οι πλημμύρες κατέστρεψαν γέφυρες και υποδομές. Παρά τις προσπάθειες των μετεωρολόγων, η πρόβλεψη της ακριβούς διαδρομής των καταιγίδων παραμένει δύσκολη.
Η Δρ Λίντα Σπάιτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει τη σημασία των προειδοποιήσεων για την ασφάλεια των ανθρώπων, αν και αναγνωρίζει την πρόκληση στην ακριβή πρόβλεψη της έντασης της βροχόπτωσης. Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να βρουν καινοτόμες λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις.
Τέλος, οι πλημμύρες στην Ισπανία ανέδειξαν την αδυναμία των σύγχρονων υποδομών να αντεπεξέλθουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι δρόμοι και οι γέφυρες είναι σχεδιασμένοι για το κλίμα του περασμένου αιώνα, όχι για τις σημερινές συνθήκες.