16 C
Athens
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα: Ψηφιακή επανάσταση στην Αφρική με τηλεοράσεις σε 10.000 κοινότητες

Κίνα: Ψηφιακή επανάσταση στην Αφρική με τηλεοράσεις σε 10.000 κοινότητες

Η Κίνα αποκτά σταδιακά παρουσία στα αφρικανικά χωριά μέσω της δύναμης της εικόνας. Ένας τηλεοπτικός πάροχος έχει ολοκληρώσει ένα εκτενές τεχνικό έργο, παρέχοντας εξοπλισμό και δορυφορικές συνδέσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ενώ η Δύση παρακολουθεί με καχυποψία την «επέλαση» του «κόκκινου δράκου», το Πεκίνο υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνεργασία αμοιβαίας ωφέλειας.

Η Κίνα και η Αφρική: Μια νέα εποχή επικοινωνίας

Το έργο με την ονομασία «Πρόσβαση στη δορυφορική τηλεόραση για 10.000 αφρικανικά χωριά» (ή Wan Cun Tong στα κινέζικα) προσφέρει ένα συνδυασμό κινεζικού, τοπικού και ξενόγλωσσου οπτικοακουστικού περιεχομένου. Η StarTimes, ένας κινέζικος πάροχος συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτού του έργου σε όλη την Αφρική, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης στην ήπειρο, μετά την MultiChoice της Νότιας Αφρικής.

Στις οθόνες εκατομμυρίων ανθρώπων, κανάλια made in China.

Πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ υποσχέθηκε στους ηγέτες των αφρικανικών κρατών στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC) στο Γιοχάνεσμπουργκ, ότι η Κίνα θα προσφέρει πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση σε πάνω από 10.000 απομακρυσμένα χωριά σε 23 αφρικανικές χώρες.

Σήμερα, το πρόγραμμα είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Τα κινεζικά κρατικά κανάλια είναι διαθέσιμα, προσφέροντας ντοκιμαντέρ με εντυπωσιακά τοπία από την Κίνα, κανάλια κούνγκ φού, ινδικές ταινίες και κινεζικές δραματικές σειρές, που κατακλύζουν τις οθόνες εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, κανάλια όπως το CNN, το BBC και η Deutsche Welle δεν περιλαμβάνονται στη λίστα προγραμμάτων.

Ψηφιακή μάθηση και εκπαίδευση

Στο δημοτικό σχολείο Milimani στην πόλη Naivasha της Κένυας, οι μαθητές απολαμβάνουν τη σύγχρονη ψηφιακή μάθηση από τότε που εγκαταστάθηκαν οι τηλεοράσεις. Ο διευθυντής του σχολείου δήλωσε ότι τα παιδιά έχουν πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και μπορούν να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, ευχαριστώντας το StarTimes.

«Ενθουσιάστηκα όταν είδα για πρώτη φορά τις εικόνες της τηλεόρασης», δήλωσε ο μαθητής Kipkirui. «Μάθαμε μαθηματικά στην οθόνη. Πριν, πραγματικά μισούσα το μάθημα. Αλλά με τα γραφήματα που δείχνει ο βιντεοπροβολέας, είναι εύκολο να καταλάβω», πρόσθεσε.

Ο Wang Fan, διευθύνων σύμβουλος της StarTimes στην Ουγκάντα, ανέφερε ότι η τηλεόραση είναι πολυτέλεια για πολλές τοπικές οικογένειες, καθώς η χώρα έχει εθνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο από 800 δολάρια. Το έργο παρέχει όχι μόνο τον εξοπλισμό αλλά και ηλιακά πάνελ για τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος.

Περισσότεροι από 2.000 ντόπιοι τεχνικοί έχουν εκπαιδευτεί για την εγκατάσταση και τη συντήρηση του ψηφιακού τηλεοπτικού εξοπλισμού.

Αλλαγή στην αντίληψη για την Κίνα

Ο Wang Yuanbo, υπάλληλος της StarTimes στην Ουγκάντα, θυμάται έναν διευθυντή σχολείου που, με ενθουσιασμό, κρατούσε τον εξοπλισμό. «Ουγκάντα και Κίνα, είμαστε καλοί φίλοι για πάντα», είπε, προσφέροντας ένα καλάθι με πορτοκάλια στους υπαλλήλους.

Στην Κένυα, η 67χρονη Rebecca δήλωσε ότι παρακολουθεί καθημερινά διεθνείς ειδήσεις στο CNC (China Xinhua News Network Corporation) από τότε που συνδέθηκε το σπίτι της με δορυφορικό σήμα. Η ίδια παρατήρησε τις ραγδαίες αλλαγές στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Εξοπλισμός και υποστήριξη στα νοσοκομεία

Το 2019, η τεχνική ομάδα εγκατέστησε δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα σε ένα νοσοκομείο στην Κένυα, όπου πριν δεν υπήρχε τηλεόραση. Τώρα, οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση κατά την αναμονή τους, γεγονός που έχει βελτιώσει την εμπειρία τους.

Στο χωριό Olasiti, ο Nicholas Nguku συγκέντρωσε φίλους και οικογένεια για να παρακολουθήσουν τους Κενυάτες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αριθμοί και επιτυχίες του έργου

Η δεύτερη φάση του έργου προχωρά ικανοποιητικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε 20 χώρες της Αφρικής, ωφελώντας περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 8.612 χωριά, σύμφωνα με την StarTimes.

Η Κίνα επενδύει για τη βελτίωση της εικόνας της στην Αφρική.

Η Κίνα ξοδεύει δισεκατομμύρια για να βελτιώσει την εικόνα της στην Αφρική, χρησιμοποιώντας την τηλεόραση ως μέσο ήπιας ισχύος. Μέσα από την προώθηση των κινεζικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και πολιτιστικών προσφορών, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να έχει πετύχει τον στόχο της. Σε πολλές έρευνες χρηστών του StarTimes, παρατηρείται ότι οι κάτοικοι των χωριών γίνονται πιο θετικοί απέναντι στην Κίνα.

Πολιτική τιμολόγησης και πρόσβαση στις υπηρεσίες

Στην Κένυα, τα μηνιαία πακέτα ψηφιακής τηλεόρασης κυμαίνονται από 329 σελίνια (2,50 δολάρια) έως 1.799 σελίνια (14 δολάρια). Σε σύγκριση, ένα μηνιαίο πακέτο για το DStv κοστίζει από 700 έως 10.500 σελίνια.

Το StarTimes βασίζεται εν μέρει στις συνδρομές για την οικονομική του βιωσιμότητα, ενώ το πρόγραμμα των 10.000 χωριών χρηματοδοτείται από το κρατικό Ταμείο Βοήθειας Νότου της Κίνας. Όλα τα δορυφορικά πιάτα φέρουν το λογότυπο της StarTimes, το έμβλημα του υπουργείου Πληροφοριών της Κένυας και το κόκκινο λογότυπο «China Aid», με τους εκπροσώπους να αναφέρουν ότι πρόκειται για «δώρο» από την Κίνα.

Χωρίς συνδρομή, οι χρήστες έχουν πρόσβαση μόνο σε ορισμένα κανάλια ελεύθερης λήψης, όπως το Kenyan Broadcasting Cooperation.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο