Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέδρασε στην απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να καταργήσει τις σερβικές κρατικές δομές στο βόρειο Κόσοβο. Παρουσίασε τα κύρια αιτήματα του Βελιγραδίου, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, βλέπουμε κοσοβάρους αστυνομικούς σε δράση σε ένα χωριό του Κοσόβου.
Ο Βούτσιτς ζήτησε την προκήρυξη τοπικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο, την επιστροφή των Σέρβων στις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, την απομάκρυνση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου από την περιοχή και τη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO).
Το Βελιγράδι χαρακτήρισε «εγκληματική» τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το σερβικό κοινοβούλιο θα εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα δηλώνει «παράνομες» όλες τις κρατικές δομές του Κοσόβου που ιδρύθηκαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008. Ανέφερε επίσης ότι μέσα σε 45 ημέρες θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα καθορίζει το Κόσοβο ως «ειδική περιοχή κοινωνικής προστασίας», με στόχο την οικονομική στήριξη των Σέρβων που έχουν μείνει άνεργοι λόγω του κλεισίματος των κρατικών δομών.
Η νέα κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας προέκυψε όταν οι αρχές του Κοσόβου έκλεισαν όλες τις παράλληλες σερβικές δομές στον βορρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρώντας ότι η λειτουργία τους είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
«Μονομερείς» ενέργειες
Το Βελιγράδι κατήγγειλε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου ως «εγκληματική», κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να διώξει τον σερβικό πληθυσμό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, επέκριναν το Κόσοβο, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του στο βόρειο τμήμα της χώρας «μονομερείς και ασυντόνιστες».
Πηγή: ΑΠΕ