Από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, εξαιτίας των σφοδρών επιθέσεων του Ισραήλ σε «θέσεις της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF). Ανάμεσα στα θύματα αναφέρονται 50 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας και στοχευμένες επιθέσεις σε σημεία όπου βρίσκονταν διοικητές της Χεζμπολάχ. Ένας από τους κορυφαίους διοικητές της οργάνωσης, ο Ιμπραχίμ Ακίλ, είναι μεταξύ των νεκρών.
«Το Ισραήλ, μόνο με την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, μπορεί να αντέξει δύο πολεμικά μέτωπα»
Η κλιμάκωση των επιθέσεων από την πλευρά του Τελ Αβίβ έχει εντείνει τους φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
«Ένα κράτος μέσα στο κράτος»
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς και η ικανότητά της να αντεπεξέλθει σε έναν γενικευμένο πόλεμο είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο Γιόελ Γκουζάνσκι, υψηλόβαθμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) του Ισραήλ, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ λειτουργεί ως «ένα κράτος μέσα στο κράτος» με ανώτερες στρατιωτικές δυνατότητες.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε κοντά στην πόλη-λιμάνι Χάιφα, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια των ισραηλινολιβανέζικων συνόρων. Στις 25 Σεπτεμβρίου, η οργάνωση επανέλαβε τις επιθέσεις, πλήττοντας μια ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα.
Επιπλέον, για πρώτη φορά από την αρχή των εχθροπραξιών, πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με αναφορές, οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει την εκδίωξη περισσότερων από 62.000 κατοίκων από τον βόρειο Λίβανο, με 26 πολίτες και 22 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ ως ισχυρός αντίπαλος
Η Χεζμπολάχ, στενός σύμμαχος του Ιράν, διαθέτει εξελιγμένο οπλοστάσιο και ισχυρές σχέσεις με συμμάχους σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως στο Ιράκ και την Υεμένη. Η οργάνωση φέρεται να έχει μεταξύ 120.000 και 200.000 ρουκέτες και πυραύλους, ενώ ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, έχει δηλώσει ότι διαθέτει περισσότερους από 100.000 μαχητές και εφέδρους.
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιθέσεων, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ με πυραύλους Fadi 1 και Fadi 2, όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει αν η βάση επλήγη.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ
Η Όρνα Μιζράχι, ειδικός για τη Χεζμπολάχ στο INSS, τόνισε ότι η ικανότητα του Ισραήλ να διεξάγει έναν διμέτωπο πόλεμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις και οι πόροι μεταφέρονται προς το βόρειο μέτωπο, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ έχει μειωθεί, με το 42% των Ισραηλινών να προτιμούν μια διπλωματική λύση, ενώ το 38% επιθυμεί στρατιωτική νίκη, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες.
Οικονομικές συνέπειες
Η οικονομία του Ισραήλ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με χιλιάδες επιχειρήσεις να πλήττονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,1% τους πρώτους μήνες του πολέμου, με τις στρατιωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατακόρυφα.
Η κρίση νομιμότητας του Ισραήλ έχει ενταθεί, καθώς οι διεθνείς αντιδράσεις για τις επιθέσεις του έχουν αλλάξει από συμπάθεια σε κριτική, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου να εγείρονται σε διεθνή δικαστήρια.
Καθώς οι εξελίξεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι προοπτικές για την περιοχή παραμένουν αβέβαιες, με την κοινή γνώμη να είναι διχασμένη και τις συνέπειες του πολέμου να είναι ήδη ορατές.