Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την εκπνοή του τελεσίγραφου που είχε αποστείλει η Ουάσιγκτον προς το Τελ Αβίβ στις 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό, αν οι Ισραηλινοί δεν επέτρεπαν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη θα σταματούσε. Πώς αντέδρασε το Ισραήλ;
Η προειδοποίηση είχε σταλεί μέσω επιστολής από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, οι οποίοι απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα από τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Παρά τις διακηρύξεις των Ισραηλινών ότι έχουν ανοίξει νέο πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι αναφορές δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, οι Ισραηλινοί δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε τρία κύρια αιτήματα των Αμερικανών. Η πρώτη απαίτηση είναι η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα πριν την έλευση του χειμώνα. Από την 1η έως τις 14 Οκτωβρίου, καμία βοήθεια δεν εισήλθε στη βόρεια Γάζα, και οι αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ελάχιστη πρόοδο από τότε.
Απαίτηση Νο 1: «Αυξήστε κάθε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, πριν μπει ο χειμώνας»
Το Ισραήλ επιτρέπει μόλις πάνω από 30 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας ημερησίως στη Γάζα, σύμφωνα με τον Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA). Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τον ελάχιστο αριθμό των 350 φορτηγών ημερησίως που ζητά η Ουάσιγκτον.
«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ.
Η COGAT ανακοίνωσε ότι συμμορφώθηκε με το αίτημα των ΗΠΑ για άνοιγμα μιας πέμπτης συνοριακής διάβασης, αλλά η προσβασιμότητά της παραμένει αβέβαιη. Παρά την αύξηση του αριθμού των φορτηγών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ασφαλής παράδοση βοήθειας παραμένει σχεδόν αδύνατη.
Η βία έχει καταστήσει επικίνδυνη την πρόσβαση στις ισραηλινές διελεύσεις, με τις ανθρωπιστικές αποστολές να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ληστείας. Οι υπηρεσίες βοήθειας έχουν ζητήσει εναλλακτικές διαδρομές, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν. Ο Γκόρεν από την COGAT δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να απαγορεύει τη χρήση κλειστών φορτηγών για ανθρωπιστική βοήθεια, επικαλούμενος την πιθανότητα να κρύβονται μαχητές εκεί.
Απαίτηση Νο 2: «Διασφαλίστε ότι οι εμπορικοί διάδρομοι και οι διάδρομοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας λειτουργούν πλήρως»
Η δεύτερη απαίτηση από την Ουάσιγκτον αφορά την αποκατάσταση των εμπορικών παραδόσεων στη Γάζα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυκλοφορία εμπορικών φορτηγών έχει απαγορευτεί από τις αρχές Οκτωβρίου, επικαλούμενος «θέματα ασφαλείας». Ωστόσο, χωρίς την είσοδο ιδιωτικών αγαθών, οι τιμές στις αγορές της Γάζας έχουν εκτοξευθεί, με πολλές οικογένειες να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα απαραίτητα προϊόντα.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ανέφερε ότι οι εμπορικές διαδρομές λειτουργούν σε χαμηλή συχνότητα, με περιορισμένη διαθεσιμότητα φορτηγών.
Απαίτηση Νο 3: «Τερματισμός της απομόνωσης της βόρειας Γάζας»
Η τρίτη απαίτηση αφορά την άρση της απομόνωσης στη βόρεια Γάζα, η οποία έχει ενταθεί από τις 13 Οκτωβρίου. Οι Παλαιστίνιοι περιγράφουν μια κατάσταση καταστροφής, με δεκάδες χιλιάδες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα τρόφιμα να εξαντλούνται. Τα νοσοκομεία της περιοχής δέχονται συνεχείς επιθέσεις, με ελάχιστες προμήθειες να φτάνουν σε αυτά.
Η επιστολή από την Ουάσιγκτον ζητούσε επίσης να επιβεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει πολιτική αναγκαστικής εκκένωσης αμάχων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει αποκηρύξει το σχέδιο που προτείνει τη λιμοκτονία του άμαχου πληθυσμού στον βορρά.
«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μουχάμαντ Χαντί, περιγράφοντας την κατάσταση ως «πέρα από κάθε φαντασία».