Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ «απαντά» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης με κλιμάκωση των επιχειρήσεων – Monomaxos

0
19
Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ «απαντά» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης με κλιμάκωση των επιχειρήσεων – Monomaxos


Κλιμακώνει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε 24 ώρες αφότου Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν πως θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Άρματα μάχης έφθασαν στα όρια πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Ράφας, ενώ η νύχτα σημαδεύτηκε από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη στις αρχές του μήνα.

Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στη Γίμπνα, στο κέντρο της Ράφας, είπαν κάτοικοι στο Reuters. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από την πλευρά του ανέφερε πως έπληξε με αντιαρματικές ρουκέτες δυο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με κατοίκους, ο ισραηλινός στρατός βάλλει στη Γίμπνα και άνοιξε επίσης πυρ εναντίον αλιευτικών σκαφών στα παράλια, με αποτέλεσμα κάποια να πάρουν φωτιά.

Τα πυρά του Ισραήλ «δεν σταμάτησαν όλη νύχτα, από drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα μάχης», είπε κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί για μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ασφάλειά του. Άρματα «προωθήθηκαν προς τα νοτιοανατολικά (…) δεχόμενα σφοδρά πυρά», πρόσθεσε.

Διπλωματικό πλήγμα στο Ισραήλ

Η αναγνώριση χαρακτηρίζεται διπλωματική νίκη για την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, καθώς το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζουν πλέον, κατ’ αυτή, 142 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν ανήκουν στη Δύση.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για νέα διεθνή διπλωματική ήττα του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν πως ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη μια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και από την άλλη ηγετών της Χαμάς, που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό για το ζήτημα αυτό», διεμήνυσε ο Ισραέλ Κατς ανακοινώνοντας την ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας του στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία για διαβουλεύσεις, καθώς και ότι κλήθηκαν οι πρεσβευτές των τριών χωρών για να τους επιδοθούν επίσημες διαμαρτυρίες.

Μετά την ανακοίνωσή τους, η Κολομβία επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Στις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της Κολομβίας, η χώρα του οποίου ήταν για δεκαετίες σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ποιος και γιατί (δεν) αναγνωρίζει ως κράτος την Παλαιστίνη: Όλα τα δεδομένα σε ένα infographic

Θυμός Νετανιάχου

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «επιβράβευση της τρομοκρατίας», ήταν η ενοχλημένη δήλωση Νετανιάχου, που απορρίπτει τη λύση δύο κρατών.

«Το 80% των Παλαιστίνιων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. έτσι αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Όχθη) υποστηρίζουν τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε.

«Σε αυτό το κακό δεν μπορείς να δώσεις κράτος», επέμεινε. «Θα ήταν τρομοκρατικό κράτος. Θα προσπαθούσε να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά. Δεν θα συναινέσουμε». «Η επιβράβευση της τρομοκρατίας δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε θα μας εμποδίσει να νικήσουμε τη Χαμάς».

Επικριτές του κ. Νετανιάχου έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ανέχθηκε αν δεν προώθησε την ανάδειξη της Χαμάς, κινήματος αντίπαλου της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ώστε να διχάσει τους Παλαιστίνιους και εντέλει να αποτρέψει την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα (…) οι χώρες αυτές επέλεξαν να επιβραβεύσουν τη Χαμάς (…) και να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος», πλειοδότησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς.

Οι οικογένειές των ομήρων, εν τω μεταξύ, ενέκριναν χθες Τετάρτη να μεταδοθεί από την ισραηλινή τηλεόραση βίντεο στις οποίες εικονίζονται πέντε νεοσύλλεκτες με πιτζάμες, κάποιες με ματωμένα τα πρόσωπα, καθισμένες κάτω, προτού οδηγηθούν σε τζιπ. Σκοπός των οικογενειών ήταν να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία στις έμμεσες διαπραγματεύσεις -που έχουν στην ουσία ανασταλεί- για να απελευθερωθούν όμηροι.

Τουλάχιστον 35.709 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.

«Χρειαζόμαστε κι άλλη υποστήριξη»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναγνώριση, κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο επίσημος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη διεθνή σκηνή, αναφέρθηκε σε «ιστορικές στιγμές». Αραβικά κράτη επίσης χαιρέτισαν την αναγνώριση.

Αλλά στη Ράφα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι καθημερινά, ο Άχμεντ Ζιάντ, 35 χρονών, είπε πως δεν θα πρόκειται παρά για «άδειο κέλυφος» αν οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «δεν υποστηρίξουν» την αναγνώριση.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, επανέλαβε τη θέση ότι παλαιστινιακό κράτος θα μπορέσει να ιδρυθεί μόνο έπειτα από «απευθείας διαπραγματεύσεις» των δυο πλευρών, όχι «με μονομερή αναγνώριση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ